Takayasu arterili hastalarda nabız dalga hızının değerlendirilmesi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of pulse wave velocity in patients with takayasu arteritis and correlation with disease activity
- Tez No: 236356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE APRAŞ BİLGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Romatoloji, Allergy and Immunology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Takayasu arteriti, hastalık aktivitesi, nabız dalga hızı, Takayasu arteritis, disease activity, pulse wave velocity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Takayasu arteriti (TA) hastalık aktivitesini değerlendirmede yeterli herhangi bir test yoktur. Bu nedenle TA'nin hastalık aktivitesini değerlendirmek halen bir sorun olmaya devam etmektedir. Nabız dalga hızı (NDH) ölçümü, büyük damarlarda endotel fonksiyonunu değerlendirmede kullanılan basit bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı TA'li hastalarda NDH değişikliklerinin tanımlanması ve NDH değişikliklerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılmıştır.Çalışmaya 40 TA'li hasta (Kadın/Erkek:39/1) ve 20 sağlıklı kontrol alındı. Tüm olguların ayrıntılı medikal öyküleri alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. NDH tüm olgularda, karotis ve femoral arterlerden Sphygmocor cihazı kullanılarak ölçüldü. Onsekiz hastada 6 ile 12 ay sonra NDH ölçümleri ikinci kez tekrarlandı. Hastaların hastalık aktiviteleri her NDH ölçümünden önce Kerr kriterleri kullanılarakdeğerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunun ortalama yaşları benzerdi (41,1±12,6 yaşa karşı 40,4±10,3 yaş p>0,05). Başlangıçta 40 hastanın 17 (%42,5)'sinde hastalık aktif olarak değerlendirildi. TA'li hastaların ortalama NDH değerleri kontrollerle karşılaştırıldığında daha yüksekti (8,8±2,8 m/s-1'e karşı 6,7±1,3 m/s-1; p=0,005). NDH değerleri ile yaş, hastalık süresi ve sistolik kan basıncı arasında istatiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon vardı (sırasıyla; r=0,35, p=0,028; r=0.44, p=0,004; r=0,38, p=0,017). Akut faz reaktanları ile NDH değerleri arasında korelasyon bulunamadı (hepsi için; p>0,05). Ortalama NDH aktif ve remisyonda olan hastalar arasında farklı değildi (8,1±2,7 m/s1'e karşı 9,2±2,9 m/s-1; p=0,22). Çalışma başlangıcında aktif hastalığı olan 10 hastanın 9'u ikinci değerlendirmesinde remisyondaydı, bu hastalarda bazal ve tekrarlanan ortalama NDH ölçümleri arasında fark saptanmadı (8,4±3,2 m/s-1'e karşı 8,6±3,5 m/s-1; p=0,26). Benzer olarak, her iki değerlendirmede de remisyonda olan 8 TA'li hastanın bazal ve tekrarlanan ortalama NDH ölçümleri arasında fark yoktu (10,0±3,7 m/s-1'e karşı 10,5±3,9 m/s-1 ; p=0,39). Bu sonuçlar, TA'nde endotelyal disfonksiyonun bir göstergesi olarak NDH'nın arttığını ortaya koymaktadır. Buna karşın NDH ölçümü her ne kadar dinamik bir parametre olarak gösterilse de, TA'nde hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi ve takibi için uygun bir metod değildir.
Özet (Çeviri)
There is no currently available single accurate method for the evaluation of disease activity in Takayasu arteritis (TA). Therefore defining disease activity is still a challenge in TA. Pulse wave velocity (PWV) is a simple method for the assessment of the endothelial function by using the measurements from large vessels. The aim of this study is to define wheather PWV is impaired in TA patients and changes of PWV values by disease activity were also investigated.We studied 40 patients with TA (female/male 39:1) and 20 healthy controls. All subjects were underwent a detailed medical history and physical examination. PWV values were measured in all subjects from carotid to femoral by using Sphygmocor. In eighteen patients PWV measurments were repeated for the second time 6 to 12 months later. Disease activity of the patients were determined according to Kerr criteria before every PWV measurment. The mean age of patients and controls were similiar (41,1±12,6 years vs 40,4±10,3 years, p:NS). Of the 40 patients 17(%42,5) were considered to have active disease. The mean PWV was higher in TA patients as compared to controls (8,8±2,8 m/s-1 vs 6,7±1,3 m/s-1; p=0,005). There were statistically significant positive correlations between PWV values and age, disease duration and systolic blood pressure (r=0,35, p=0,028; r=0.44, p=0,004; r=0,38, p=0,017; respectively). There were no correlation between acute phase reactant levels and PWV values (p:NS for all). The mean PWV was not different in patients with active disease and in remission (8,1±2,7 m/s-1 vs 9,2±2,9 m/s-1; p=0,22). In 9 of 10 TA patients who had active disease priorly and considered to be in remision during their second evaluation, there were no difference regarding their mean PWV values (8,4±3,2 m/s-1 vs 8,6±3,5 m/s-1; p=0,26). Similarly, 8 TA patients baseline and repeated mean PWV values were not different who were in remission at both times of their assessment (10,0±3,7 m/s-1 vs 10,5±3,9 m/s-1; p=0,39). Our results suggests that PWV is impaired as a marker of endothelial dysfunction in TA. Although PWV has been shown to be a dynamic parameter, it seems to be hard to use PWV values as a parameter for assessment of disease activity in TA.