Retinoblastomda TGF-ß1, TGF-ß TİP 2 reseptörü, survivin ve HLA sınıf 2 ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi
TGF-ß1, TGF-ß type 2 receptor, Survivin and HLA class 2 expressions and their clinicopathological correlations in retinoblastoma.
- Tez No: 236381
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYYAM KIRATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: TGF- ß1, TGF- ß tip 2 reseptörü, Survivin, HLA sınıf II, doku dizini, TGF- ß1, TGF- ß type 2 receptor, Survivin, HLA class II, Tissue Microarray, Antigen presenting cells
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
İmmün sistem ve malign hücrelerin ilişkileri tümörigenezde önemli bir rol oynar. Tümörler immün aracılı yok etmeden kaçabilmek için bir çok mekanizma kullanırlar. Bu çalışmadaki amacımız retinoblastomda immün kaçışta görevli faktörlerin varlığını araştırmaktı. Çalışmada retinoblastomlu hastalara ait 60 patoloji spesimeninden doku dizini oluşturuldu. Spesimenler patolojik TNM sınıflamasına göre evrelendi, diferansiyasyon, nekroz oranı, en geniş tümör çapı not edildi.Standart immünohistokimyasal yöntemlerle TGF-ß1, TGF-ß tip 2 reseptörü, survivin ve HLA sınıf 2 ekspresyonları çalışıldı. İkili karşılaştırmalarda Fisher exact test ve altgrup analizlerinde çoklu karşılaştırma metodları kullanıldı.60 tümörün 36'sı iyi, 24'ü kötü diferansiyeydi. Skleral ve ekstraoküler yayılım gösteren tümörlerde TGF- ß1 (p=0.001) ve survivin (p=0.0003) ekspresyonunun arttığı; TGF- ß tip 2 reseptörünün (p=.00) ekspresyonunun azaldığı görüldü. TGF- ß tip 2 reseptörü ekspresyonunun kötü diferansiye (p=0.001), nekrotik (p=0.009), en geniş tümör çapı 14 mm'den büyük tümörlerde(p=0.009) azaldığı gözlendi. Tümördeki makrofajlar boyanırken tümör dokusunda HLA sınıf 2 ile boyanma olmadığı gözlendi. Retinoblastomun immün kaçışta TGF- ß1 gibi immün baskılayıcı faktörleri kullanabileceği ve kendisini TGF- ß1'in antiproliferatif etkisinden reseptörünü azaltarak (downregülasyon) koruyabileceği ve apoptozise survivin sentezleyerek karşı koyabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Failure of the immune system to detect and reject transformed cells may lead to cancer development. Tumors use multiple mechanisms to escape from immune-mediated rejection. Our purpose was to investigate these factors in retinoblastoma. 60 pathologic spesimens were used to construct microarrays. Spesimens were staged according to pathologic TNM classification and differentiation, necrosis, relapses, tumor height and preoperative treatment status were noted for each.Standard immunohistochemical techniques were used to study the tissue microarrays for the expression of the TGF- ß1, TGF-ß type 2 receptor ,survivin, HLA class II. Fisher exact test was used for two group analysis and multiple comparisons were done for correction between subgroups. Of the 60 tumors, 36 were well differentiated and 24 poorly differentiated. Increased expression of TGF- ß1 (p=0.001) and survivin (p=0.0003) expression was noted in tumors with scleral or extraocular involvement. TGF- ß1 expression was also increased in large tumors (tumor height >14 mm). TGF- ß type 2 receptor expression was decreased in aggressive (p=.00), high grade (p=0.001), necrotic(p=0.009) and larger tumors(p=0.009). Tumor tissue was not stained with HLA class II whereas Antigen presenting cells were showing strong expression.Retinoblastoma may use immune escape mechanisms such as secreting immune suppressive factors like TGF- ß1 and alterations may occur in TGF- ß type 2 receptor to protect tumor itself from inhibitory effects of TGF- ß and resist to apoptosis by expressing survivin.