Servikal ıntraepiteliyal neoplazilerde leep sonrası takipte HPV DNA testinin servikal sitolojik takibe katkısı ve düşük dereceli servikal lezyonlarda (CIN1) LEEP işleminin HPV eradikasyonu üzerine etkisi
The additional role of HPV DNA test over cytology in the follow-up of cervical intraepithelial neoplasia after LEEP and influence of LEEP on the eradication of HPV for low grade squamous intraepithelial lesions
- Tez No: 236380
- Danışmanlar: PROF. DR. KUNTER YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: LEEP, CIN, HPV persistansı, Yüksek Riskli HPV, Tedavi başarısızlığı, LEEP, CIN, HPV persistence, High risk HPV, treatment failure
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
CIN1 olgularında LEEP işleminin HPV eradikasyonuna etkisi ve CIN olgularının takibinde HPV DNA testinin sitolojiye katkısı araştırıldı. Mayıs 2007 Temmuz 2008 arasında Hacettepe Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Ünitesine başvuran anormal sitolojili 50 hasta çalışmaya dahil edildi, HPV DNA pozitif olan 37 hastayla devam edildi. Başlangıçtaki 50 hastadan CIN1 lezyonu olan 36 hastanın 29'unda HPV testi pozitifti(%80.5). CIN2?3 lezyonu olan 14 hastadan 12'sinde HPV testi pozitifti (%85.7). HPV DNA pozitiflik oranı üçüncü ayda %48,7, altıncı ayda %43,2'ye geriledi. Sitolojik bulgular için üçüncü ayda %29,7 anormallik saptanırken altıncı ayın sonunda bu oran %10,9' a geriledi. Üçüncü ay sonunda HPV DNA pozitif olan 18 hastadan 7'sinde sitolojik anormallik mevcuttu (%38.9). Altıncı ay sonundaki sitolojilerde 33 hastada (%89,1) normal sonuç, 2 hastada ASCUS (%5.4), 1 hastada LSIL (%2.7), bir hastada ise HSIL (%2.7) rapor edildi. Altıncı ay sonunda 16 hastada HPV DNA pozitifti (%43.2), 21 hasta da ise HPV DNA negatifti (%56.8). CIN1 grubundaki hastalarda sitoloji anormalliği oranı %20'den %8'e, HPV pozitiflik oranı da %44'ten %36'ya geriledi. CIN 2?3 grubunda sitolojik anormallik 3.ayda %50'den %16'ya gerilerken, HPV pozitifliği her 2 kontrolde de değişmedi (%58.3), altı ay sonunda HPV persistansı istatiksel anlamlı olarak sitoloji anormalliği olanlarda daha fazla görüldü (p= 0.015). Üçüncü ayda HPV pozitif ve sitolojisi anormal hastalar altıncı aydaki hastalara göre anlamlı oranda daha fazlaydı (p=0.016). LEEP sonrası takipte CIN1 grubunda hem sitolojik anormallik, hem de HPV DNA pozitiflik durumunda düzelme izlendi. LEEP sonrası takip protokolleri sitoloji dışında tedavi başarısızlığını saptama oranını arttırmak için yüksek riskli DNA testlerini de içermelidir. Çalışmamızda LEEP sonrası HPV persistansı relaps ya da rekürrens açısından önemli bir risk faktörü olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Two objectives were tested, firstly the additional role of HPV DNA test over cytology in the follow-up of CIN after LEEP and secondly influence of LEEP on the clearance of HPV in CIN1 cases. Fifty patients referred to Hacettepe University Gynecologic Oncology Unit were included and 37 HPV DNA positive patients were eligible between March 2007 and July 2008. In the begining 29 out of 36 CIN1 patients (80.5 %) and 12 out of 14 CIN2?3 patients (%85.7) (total 50 patients with CIN1 and CIN2?3) had positive HPV test. All 37 patients in the begining were HPV positive. In the third month control HPV positivity was 48,7 %and 43,2 %in the sixth month control. Abnormal cytology was detected in 29.7 %of patients in the third month and 10,9 %in the sixth month. 7 out of 18 HPV positive patients (38.9%in the third month control had a cytologic abormality. In the sixth month control, 33 patients had normal cytology (89,1 %), 2 patients had ASCUS (5.4 %), 1 had LSIL (2.7 %), and one had HSIL (2.7 %),16 patients had HPV positivity (43.2 %). In CIN1 group cytologic abnormality decreased from 20 to 8 %after LEEP, HPV positivity decreased from 44 to 36%. In CIN2?3 group cytologic abnormality decreased from 50 to 16 %but HPV positivity remained same (58.3 %). After six months HPV persistence was significantly higher in cytologically abnormal group (p= 0.015). Percentage of HPV positive and cytologically abnormal patients in third month were significantly higher when compared with HPV positive and cytologically abnormal patients in the sixth months (p=0.016). In CIN1 group there is a tendency in favor of healing for HPV positivity and cytologic abnormality after LEEP. Follow-up protocols after LEEP should include High Risk HPV tests other than cytology in order to increse the detection rate of treatment failure. In this study, HPV persistence is a major risk factor for recurrence or relapse after LEEP.