Torasik çıkış sendromu'nda klinik tanı testlerinin tanısal değeri
The value of clinical diagnostic tests in thoracic outlet syndrome
- Tez No: 236445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Torasik çıkış sendromu, klinik tanı testleri, duyarlılık, özgüllük, doğruluk, pozitif kestirim değeri, negatif kestirim değeri, thoracic outlet syndrome, clinical diagnostic tests, sensitivity, specifity, accuracy, positive predictive value, negative predictive value
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'ne Mart 2007 ? Haziran 2008 tarihleri arasında başvuran 18 ? 60 yaş arası boyun ve kol ağrısı ile gelen hastalarda yapıldı.Tüm olgularda yaş, cinsiyet, meslek, travma, ek bir problem olup olmadığı ve fonksiyonel durumları sorgulandı.İki araştırmacı tanısal testleri 145 hastaya uyguladı. Bu hastaların 93'ü Torasik Çıkış Sendrom'u (TÇS) ve 42'si ise kontrol grubu hastalarından oluşuyordu.Torasik Çıkış Sendrom'unda kullanılan özel klinik tanı testleri olan Adson, Kostaklavikular, Roos, Supraklavikular Tinel, Halstead, Hiperabdüksiyon ve Allen testleri hastalara uygulandı. TÇS testlerinin sensitivite, spesifite, doğruluk, pozitif ve negatif kestirim değerleri çalışmacılar için ayrı ayrı hesaplandı.Özel klinik tanı testleri içinde duyarlılık birinci araştırmacı için sırasıyla Roos (%92,47), Halstead (%74,19) ve Supraklavikular Tinel (%67,74), ikinci araştırmacı için Roos (%92,47), Halstead (%76,34) ve Kostaklavikular (%67,74) testlerinde en yüksek bulundu.Çalışmamızda her iki araştırmacı tarafından yapılan klinik testler arasındaki uyum hesaplandı ve iki araştırmacı için bütün tanı testlerinde önemli derecede uyum sağlandığı görüldü.Biz bu klinik tanı testlerinin değişik kombinasyonlarını da çalışmamızda ele aldık. Her iki araştırmacı için en yüksek doğruluk ve duyarlılık oranları, en az iki test ile yapılan kombinasyonda bulunduSonuç olarak bu testlerin, TÇS'nin kesin tanısını koymak için yetersiz oldukları ancak hastalığın tanısında önemli katkısı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in Erciyes University Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitation Department, between March 2007 and June 2008 in patients aged 18 to 60 years who have neck and arm pains.In all of the cases, age, gender, profession, trauma, whether there is an additional problem, and the functional condition were questioned.Two researchers performed the diagnostic tests to 145 patients. Of these 93 patients were Thoracic Outlet Syndrome (TOS) and 42 patients were the control group.Special clinical diagnostic tests were used in TOS patients; Adson, Costaclavicular, Roos, Supraclavicular Tinel, Halstead, Hyperabduction and Allen. In TOS tests, sensitivity, specifity, accuracy, positive and negative predictive values were separetely calculated for the researchers.The highest sensitivity values were obtained with Roos (92.47%), Halstead (74.19 %) and Supraclavicular Tinel (67.74 %) tests for the first researcher, wheras Roos (92.47%), Halstead (76.34%) and Costaclavicular tests (67,74) had the highest sensitivity for the second researcher.In our study, the adjustment between the clinical tests made by two researchers were assessed, and all of the diagnostic tests were significantly compatible. We also studied different combinations of these clinical diagnostic tests. For both researches the highest accuracy and sensitivity rates were found when at least two tests were combined.In conclusion, our study suggests that these tests are insufficient for certain TOS diagnosis, but maybe helpful in the diagnosis of TOS.