Kolorektal Cerrahide deri altı dren kullanımının morbiditiye etkisi
The effect of subcutaneous drain usage over morbidity in colorectal surgery
  1. Tez No: 236444
  2. Yazar: MUSTAFA ÖMER YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AYTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal cerrahi, Cerrahi alan enfeksiyonu, Deri altı dren uygulaması, Colorectal surgery, surgical site infections, subcutaneous drains
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Cerrahi alan enfeksiyonları cerrahi hastalar içinde en sık görülen hastane kaynaklı enfeksiyonlardır. Cerrahi alan enfeksiyonlarının 2/3'ü insizyonel , 1/3'ü organ boşluk enfeksiyonlarıdır. Cerrahi alan enfeksiyonları hem morbiditeyi hem de hastanede kalış süresini uzatarak maliyetleri arttırırlar. Cerrahi alan enfeksiyonlarının oluşumunda bir çok risk faktörü rol oynar.Kolorektal cerrahi uygulamaları temiz-kontamine yaralar olarak kabul edilirler. Buna rağmen kolorektal cerrahide cerrahi alan enfeksiyon görülme oranı %3-%30 oranındadır.Bu çalışmada kolorektal cerrahi uygulanan hastalarda yüzeyel insizyonel cerrahi alan enfeksiyon oranını saptamak, risk faktörlerini belirlemek ve deri altı dren kullanımının morbiditiye etkisini ölçmek amaçlandı.Bu amaçla kolorektal cerrahi uygulanan 135 hasta değerlendirildi. Bu hastaların 70'ine deri altı hemovak dren yerleştirildi. Yüzeyel cerrahi alan enfeksiyon oranı %31.1 idi. Kolorektal cerrahide yüzeyel insizyonel cerrahi alan enfeksiyonu yönünden yaş, preoperatif albümin değeri , operasyon süresi ve intraoperatif kan transfüzyonu yapılması risk faktörü olarak bulundu.Deri altı dren yerleştirilen hastalar ile deri altı dren yerleştirilmeyen hastalar karşılaştırıldığında, her iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı.Yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonu olan hastalarda, deri altı dren yerleştirilen hastalar ile deri altı dren yerleştirilmeyen hastalar karşılaştırıldığında ise her iki grup arasında enfeksiyon görülme oranı eşit bulundu. Fakat her iki grup arasında deri altı dren yerleştirilen hastalarda daha kısa hastane kalma süresi bulundu. Çünkü deri altı dren yerleştirilen hastaların dreninden pürülan drenaj olduğunda, yara yeri açılmadan dren negatif basınçla takip edilmektedir. Bu, hem daha iyi bir kozmetik sonuç sağlamakta hem de daha az pansuman yapılması ile hasta hastanede daha kısa süre kalmakta ve maliyetler düşmektedir.Kolorektal cerrahide deri altı dren kullanımı ile yüzeyel cerrahi alan enfeksiyonları açık drenaja gerek kalmadan tedavi edilebilir.
Özet (Çeviri)
Surgical site infections are the most common hospital-acquired infections among surgical patients. Two thirds of the surgical site infections are confined to the incision and one third involve organs or spaces. Surgical site infections increase morbidity , hospital stay and costs. There are too many risk factors which may cause surgical site infection.Although colorectal procedures are known as clean-contaminated wounds, the incidence of surgical site infections in colorectal surgery is ranging between %3 and %30.The aim of this study is to determine the incidence of superficial incisional surgical site infection in colorectal procedures , the risk factors and to investigate the effects of subcutaneous drains on morbidity.During the study, 135 patients who had colorectal procedure were conducted. Subcutaneous drain was inserted in 70 patients. The rate of superficial incisional surgical site infection was %31.1. The risk factors associated with superficial incisional surgical site infection were; age, preoperative albümin levels, intraoperative blood transfusion and operation time.There is no significant difference between the patients who had been placed a subcutaneous drain and patients who had not been.In patients who had superficial incisional surgical site infection, there is no difference associated with the incidence of infection between the drains group and no drains group; but the drains group had a short hospital stay than no drains group. When purulent drainage from the drain occurs, the incision is followed without open drainage. This causes a better cosmetic result, less dressing wound, shorter hospital stay and lower costs.In conclusion; in colorectal surgery, with the insertion of subcutaneous drains superficial incisional surgical site infections can be treated without open drainage.