Servikal progresif dejeneratif hastalıklarda kinematik
Cinematic in cervical progressive degenerative diseases
- Tez No: 236458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Servikal dejeneratif hastalık, servikal kinematik, komşu segment hastalığı, Cervical dejenerative disease, cervical cinematic, neighbour segmental disease
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve amaç: Tüm klinik çalışmalara ve alanda elde edilen klinik sonuçlara rağmen halen komşu segmentte süreç içerisinde gelişen dejenerasyonun omurgada başlamış dejeneratif sürecin devamı mı olduğu yoksa füzyon yapılan segmentin altındaki ve üstündeki hareket segmentlerinde arttığı düşünülen stresse mi bağlı olduğu sorularına tam olarak açıklık getirilememiştir. Servikal dejeneratif hastalığı olan olgularda uzun izlem sonucu tüm servikal omurgada ve komşu segmentlerde hareket yelpazesinde değişim oluşup oluşmadığını saptamaya çalışılarak, komşu segment hastalığının gerçekten başlamış olan dejeneratif sürecin devamı mı yoksa füzyona bağlı artmış stresse mi bağlı olduğu sorusuna açıklık getirmek hedeflenmiştir.Gereç ve yöntem: 2004- 2006 yılları arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroşirurji Kliniği'nde servikal disk hernisi ve servikal spondilotik myelopati tanısı alan ve bu tanılarla opere edilmiş 23?68 yaş arası, 26 bayan, 34 erkek toplam 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Grup I; Servikal disk hernisi, tek aralık füzyonsuz basit diskektomi grubu, Grup II; Servikal disk hernisi, tek aralık füzyon plak vida sistem ve otogreft ile füzyon grubu, Grup III; Servikal disk hernisi, tek aralık hareketi korumak amaçlı artroplasti grubu, Grup IV; Servikal spondilotik myelopati, yan kitle vidalama ile posterior füzyon grubu, Grup V; Servikal spondilotik myelopati, laminoplasti grubu şeklinde beş grup oluşturuldu. Tüm olguların preoperatif ve postoperatif servikal omurganın standart nötr, hiperfleksiyon ve hiperekstansiyon pozisyonunda direk grafileri çekildi. Disk yüksekliği, fleksibilite, segmental açı ve segmental fleksibilite verileri karşılaştırıldı.Bulgular: Cerrahi girişim sonrası, girişim yapılan segmentin üst ve alt komşuluğundaki segmentlerin disk yüksekliği ölçümünde sadece grup II'de alt disk yüksekliği azalması istatistiksel anlamlı bulunmuştur ( p= 0.001). Fleksibilite grup IV'te istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır (p= 0.017). Segmental açı grup II'de üst (p=0.025) ve alt (0.008) segmentlerde istatistiksel olarak anlamlı artmış, grup IV'te üst (p=0.046) ve alt (0.046) segmentlerde istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır. Segmental fleksibilite grup II'de üst (p=0.049) ve alt (p=0.013) segmentlerde istatistiksel olarak anlamlı artmış, grup IV'te üst (p= 0.046) ve alt (p= 0.043) istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır.Sonuç: Çalışmamızda elde edilen verilerin sonuçlarına göre dejenerasyonun normal bir süreç olduğunu ve yapılan füzyonun bu sürecin hızlanmasına katkısı olduğunu düşünmekteyiz. Yapılan bu çalışmanın bu konuda yapılacak daha ileri yeni çalışmalara katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Despite whole clinical trials and clinical results ; there is stil ongoing debate on whether if neighbouring segmental degeneration is a part of the progressive process or depend on increased stress due to upper and lower segmental motion after postoperative fusion. The aim of this study, focusing on the long term follow up results, is to undertand whether the segmental degeneration is a part of this continuing process or depend on fusion induced incressed stress.Materials and methods: This study includes a total number of 60 patients, 26 female and 34 male with an age range of 23 to 68 who were operated due to cervical disc disease and cervical myelopathy between 2004-2006 in Inönü University Turgut Özal Medical Center. There are five groups where, Group I is those cases with one level simple cervical discectomy, Group II with one level segmental anterior fusion using autogen bone greft and plate and screw fixation, Group III with arthroplasty to protect segmental motion, Group IV with cervical spondylotic myelopathy operated by posterior stabilization and fusion using lateral mass screw and rod, and Group V with cervical spondylotic myelopathy treated with laminoplasty. Neutral, hyperflexion and hyperextantion cervical x-rays were performed for all patients.Disc height, flexibility, segmental angle and segmental flexibility were compaired for each patient.Results: On postoperative measurement for upper and lower neighbouring segmental disc height, only in grup II lower segmental disc height was decreased with statistical significance (p= 0.001). Flexibility degree measurement was significantly decreased in grup IV (p= 0.017). Segmental angle measurement in grup II disclosed upper (p=0.025) and lower (p=0.008) segmental angle degrees were significantly increased and in grup IV upper (p=0.046) and lower (p=0.046) ) segmental angle degrees were significantly decreased. Segmental flexibility measurement in grup II showed upper (p=0.049) and lower (p=0.013) segment values were significantly increased and statistically significant decreased in upper (p= 0.046) and lower (p= 0.043) values were remarked in group IV.Conclusion: According to our study results we think that, degeneration is a progressive process and fusion is increasing the degeneration speed and contributes this process. We believe that our results will contribute for future studies.