Koroner arter ektazisi olan ve olmayan hastalarda von willebrand faktör (VWF) ve plazminojen aktivatör inhibitör-1 (PAI-1) düzeyleri ve metabolik sendrom sıklığının karşılaştırılması
Comparison of von willebrand factor (VWF) and plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1) levels and prevelance of metabolic syndrome in patients with without coronary artery ectasia patients
  1. Tez No: 236502
  2. Yazar: MUSTAFA YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER HEPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, vWF, PAI-1, Coronary artery ectasia, vWF, PAI-1
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Koroner arter ektazisi olan ve olmayan hastalarda von willebrand faktör (vWF) ve plazminojen aktivatör inhibitör-1 (PAI-1) düzeyleri ve metabolik sendrom sıklığının karşılaştırılması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İzzet Baysal Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Bolu 2009.Koroner arter ektazisi (KAE) rutin koroner anjiyografiler sırasında tespit edilen, kendine özgü semptomu olmayan, lokalize yada diffüz koroner genişlemelerdir. Yapılan farklı çalışmalarda sıklığı %0.3-10 olarak tespit edilmiştir. KAE patogenezinde temel nokta media tabakasının muskuloelastik elementlerinin destrüksiyonu, kollajen ve elastin birikimi ve sonuçta damar duvarının incelmesidir. Metabolik sendrom (MS) santral obezite, hipertansiyon, dislipidemi, glukoz intoleransı, vasküler inflamasyon ve protrombotik ortamı içeren klinik tablodur.Bu çalışmada vWF ve PAI-1 düzeylerinin KAE olan ve olmayan hastalarda fibrinolitik sistem aktivitesi ve endotelyal fonksiyona etkisini inceledik157 KAE'li, 50 KAH'lı hasta ve 52 normal koroner anatomiye sahip birey çalışma ve istatistiksel analize dahil edildi. Yaş, cinsiyet, DM varlığı, hipertansiyon, sigara içiciliği gibi kardiyovaksüler risk faktörleri ve MS varlığı ve hastaların aldığı tedaviler sorgulandı. Tüm hastaların vWF ve PAI-1 düzeyleri ölçüldü. Çalışmaya Temmuz 2003-Haziran 2009 tarihleri arasında kliniğimizde yapılan rutin koroner anjiyografiler sırasında KAE tespit edilen ve düzenli şekilde takip edilen hastalar alındıKardiyovasküler risk faktörleri açısından KAE olan ve olmayan hastalar arasında yalnızca cinsiyet anlamlı farklıydı. İzole KAE'li hastalarda wVF seviyesi yüksek olarak tespit edildi. PAI-1 seviyesi KAE'li hastalarda KAH ve normal koroner arterlere sahip bireyerle karşılaştırıldığında düşük olarak bulundu. MS sıklığı gruplar arasında benzerdiÇalışmamızda KAE'li hastalarda vWF artışı ile koagülasyon sisteminin aktif olduğu ve endotel disfonksiyonunun varlığı , PAI-1 azalması ile de muhtemel, fibrinolitik sistemin ve beraberinde MMP'nin aktif olduğu gösterildi. .Fibrinolitik sistemde aktif plazmin MMP aktivasyonuna yol açarak medyal hasar ile ektazi gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca vWF endotel disfonksiyonu için iyi bir gösterge olup ektazili hastalarda yüksek tespit edilmesi endotel disfonksiyonunun göstergesidir. Bu veriler hastalığın progresyonu ve tedavisi için önemli patogenetik mekanizmalar olarak dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
Comparison of von willebrand factor (vWF) and plasminogen activator inhibitor-l (PAI-1) levels and prevelance of metabolic syndrome in patients with and without coronary artery ectasia patients. Abant Izzet Baysal University, Izzet Baysal Faculty of Medicine,Department of Cardiology,Thesis of Graduation,Bolu 2009.Coronary artery ectasia (CAE) is defined as localized or diffuse dilatation of the coronary arteries without spesific symptoms determined during routine coronary angiography. Its frequency has been found to be 0.3-10 % in different studies. The major feature of the CAE pathogenesis is the destruction of musculoelastic elements, accumulation of collagen and elastin in the media layer, and eventually thinning of the vessel wall. Metabolic syndrome (MS) is a clinical entity which includes central obesity, hypertension, dyslipidemia, glucose intolerance, vascular inflammation and prothrombotic environmentIn this study we aimed to assess the plasma levels of vWF and pai-1 which determine the endothelial function and fibrinolytic activity in patietns with and without CAE.One hundred and fifty seven consecutive patients with CAE, 52 patients with normal coronary arteries, and 50 patients with coronary artery disease (KAH) were included in the study and statistical analysis. Presence of MS and cardiovascular risk factors, such as age, gender presence of DM, hypertension, and smoking status, and patients medication were recorded. Plasma levels of vWF and PAI-1 were measured in all patients. This study included the patients who were diagnosed as CAE during routine coronary angiography and being regularly followed in our clinic between July 2003-June 2009.Among the cardiovascular risk factors, only the gender significantly differed between patients with and without CAE. The highest levels of vWF was found in patients with isolated CAE. PAI-1 levels were found to be lower in patients with CAE compared to patients with KAH and normal coronary arteries. The prevelance of MS was comparable in all our study population.Our study demonstrated that increased vWF levels shows the activated coagulation system and endothelial dysfunction and decreased PAI-1 levels, probably, activates fibrinolytic system and matrix metalloproteinase (MMP) in patients with CAE. Active plazmin plays a pivotal role in the development of ectasia activated by MMP in the fibriolytic system, resulting medial injury. vWF is a good indicator for endothelial dysfunction, and of its high levels show endothelial dysfunction in CAE patients.