Doğum sonrasında anne-bebek bağlanmasını etkileyen faktörler
Factors effecting bonding in the postpartum period
- Tez No: 236504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇEPİK KURUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, ruhsal bozukluk, çift uyumu, Bonding, mental disorders, dyadic adjustment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Annenin bağlanması anne-bebek arasındaki ilişki sonucunda annenin geliştirdiğisevgi bağıdır. Erken dönem anne-bebek bağlanma ilişkisinin gelişmekte olan bebeğinruhsal süreçleri üzerine etkili olduğuna ilişkin veriler artmaktadır. Bu nedenleannenin doğumdan sonra bebeğine bağlanmasını etkileyen faktörlerin daha iyianlaşılması önemlidir. Bu çalışmada annenin bebeğine bağlanma bozukluğu iledemografik veriler, Eksen I ve II' deki bozukluklar ve evlilik uyumları arasındakiilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum servisinde doğumyapmış olan 17-45 yaş arası 100 anne doğumdan sonraki ilk bir hafta içinde rastgeleseçilerek SCID-I, SCID-II, doğum sonrası bağlanma ölçeği ve çift uyum ölçeğiuygulanmıştır. Ortalama 8. haftada SCID-I ve doğum sonrası bağlanma ölçeğiyinelenmiştir.Annede mastit ve bebekte aşırı kolit olması gibi fiziksel sorunlar dışında, anneyaşının küçük olması, düşük ekonomik durumun, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü,annede önceki ve halihazırda ruhsal hastalık tanısı, B kümesi kişilik özellikleri veevlilik uyumunun bozuk olmasının anne-bebek bağlanmasını olumsuz yöndeetkilediği görülmüştür.Sonuçlar bağlanma bozukluğunun pek çok faktörle ilişkili olduğunu ve annelerindoğumdan hemen sonraki bebeğiyle ilgili duygularının süreç içerisindedeğişebildiğini göstermiştir. SCID-I'e göre ruhsal bozukluğu olanların sadece%22,5'nun bağlanma bozukluğu bulgusu taşıması, bu bozukluğun etiyolojisinderuhsal hastalıklar dışındaki etkenlerin de rolü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Bonding is an emotional bond of love in the mother as a result of mother and babyrelationship. There are growing data that early bonding is associated with mentalprocesses of the developing baby. Therefore, the factors that effect bonding in thepostpartum period should be understood better. The purpose of this study is toexamine the effect of sociodemographic variables, DSM-IV Axis I and II disorders,and dyadic adjustment on bonding.Hundred mothers of 17-45 years-old were randomly selected in the first post-partumweek in the Obstetrics and Gynecology Unit in Gazi University Medical Faculty andthey were given SCID-I, SCID-II, Post-Partum Bonding Scale, and the DyadicAdjustment Scale. SCID-I and the Post-Partum Bonding Scale were re-applied at the8th postpartum week.Apart from physical problems as mastitis in mother and excessive colitis in baby,young maternal age, low economic status, a history of psychiatric illness in thefamily, a history of previous or current psychiatric illness in the mother, cluster Bpersonality disorders, and disharmony in dyadic relationship had a negative effect onbonding.The results show that bonding disorder is related with many factors, and themothers? feelings about their babies just after birth may change in time. Since only22.5% of the mothers with SCID-I mental disorders showed signs of bondingdisorder, additional factors were thought to play a role in the etiology of this disorder.