Kötü over yanıtı gösteren IVF sikluslarında lüteal fazda progesteron desteğine östrojen eklenmesinin gebelik oranına etkisi
The addition of estrogen to progesterone in a luteal phase support protocol in poor responding patients' IVF cycles: Results on pregnacy rates
- Tez No: 236552
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY BİBEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kötü Ovaryen Yanıt, Lüteal Faz Desteği, Östradiol, IVF, Poor ovarian response, luteal phase supplentation, estradiol, IVF
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kötü ovaryen yanıtlı olgular, infertilite sorunu olan çiftler içinde önemli bir grubu oluşturmakta ve bu hastalarda hem in vivo hem de in vitro gebelik hızları çoğunlukla normal yanıtlı hastalara göre daha düşük olmaktadır. Kötü ovaryen yanıtlı hastalarda gonadotropinlerle stimulasyona yanıt olarak az sayıda folikül oluşmakta; kalitatif ve kantitatif granüloza hücre yetersizliği lüteal dönemde defektif seks steroid sentezine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, endometriyal reseptivite ve dolayısıyla implantasyonda önemli rolü olan östrojenin, kötü ovaryen yanıt gösteren bu alt grupta lüteal faz desteği olarak verilmesinin gebelik oranına etkisini değerlendirmektir.Çalışma Aralık 2008 ? Haziran 2009 tarihleri arasında IVF merkezine başvuran 95 kötü ovaryen yanıtlı infertil hastayı içeren prospektif randomize bir çalışma olup olgular tedavi protokollerinin belirlendiği gün lüteal faz östrojen desteğine göre üç grup şeklinde randomize edilmişlerdir. Grup 1'de hastalara sadece transvajinal mikronize progesteron verilirken, Grup 2' de progesterona ek olarak 2 mg östradiol hemihidrat; Grup 3'te ise 6 mg östradiol hemihidrat ilave olarak verilmiştir.Çalışmanın sonucunda kötü ovaryen yanıtlı hastalarda lüteal faz östrojen desteği verilen iki doz grubundan sadece 2 mg / gün östrojen desteği alan grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek kaba gebelik ve klinik gebelik oranına ulaşılmıştır. Aynı etki 6 mg grubunda ise gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Patients demonstrating poor ovarian response constitute an important fraction of infertile couples and in comparison to normoresponders exhibit lower in vivo and in vitro pregnancy rates. Patients characterized with poor ovarian response develop fewer follicles upon stimulation with gonadotropins; a quantitative and qualitative granulosa cell defiency leads to a defective production of sex steroids in the luteal phase. The aim of this study was to evaluate the effect of the use of luteal phase supplementary estrogen - a hormone of undeniable importance on endometrial receptivity and therefore implantation - on pregnancy rates among poor responding patients.We designed a prospective randomized controlled clinical study in 95 poor responding infertile patients at an IVF clinic between December 2008- June 2009. The cases were randomized into three luteal phase support groups on the day the stimulation protocols were determined. While group 1 was only to recieve transvaginal micronised progesterone; group 2 & 3 were designed in addition to progesterone, to receive 2 and 6 mg of estradiol hemihydrate, respectively.Poor responders given progesterone and 2 mg / day estrogen supplementation showed a higher rate of overall / total and clinical pregnancies compared to the control and 6 mg estrogen support groups.