IGA nefropatili hastalarda uluslararası IGA nefropatisi tahmin aracı ile IGA/C3 arasındaki korelasyon
Correlation between the international IGA nephropathy prediction tool and IGA/C3 in patients with IGA nephropathy
- Tez No: 945175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: IgA Nefropatisi, Kompleman, IgA/C3, Uluslararası IgA Nefropatisi Tahmin Aracı, IgA Nephropathy, Complement, IgA/C3, International IgA Nephropathy Prediction Tool
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışmamızda; IgA Nefropatisi hastalarında prognozu öngörme açısından bizlere önemli bilgiler veren Uluslararası IgA Nefropatisi Tahmin Aracı ile IgA/C3 arasında korelasyon olup olmadığını göstermek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma için 01.06.2009-01.06.2024 tarihleri arasında nefroloji kliniğinde böbrek biyopsisi yapılan tüm hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. IgA Nefropatisi tanısı alan hastaların dosyaları diğerlerinden ayrıldı. IgA Nefropatisi tanısı alan ancak sekonder IgA Nefropatisi düşünülen hastalar çalışma dışında bırakıldı. Çalışma idiyopatik IgA Nefropatisi tanılı hastalar ile yapıldı. Tüm hastaların tanı anındaki yaşı, ırkı, eGFR düzeyi, ortalama arteriyel basınçları, proteinüri miktarları, mezangial hiperselülerite varlığı veya yokluğu, endokapiller proliferasyon varlığı veya yokluğu, segmental skleroz varlığı veya yokluğu, tübüler atrofi/interstisyel fibrozis varlığı ve derecesi, RAS blokeri kullanma durumu, immünsüpresif varlığı kaydedildi. Bu veriler kullanılarak IgA Nefropatisi Tahmin Aracı ile 5 yıllık progresyon riski hesaplandı. Tüm hastaların böbrek biyopsisi yapılmadan hemen önce çalışılmış olan serum tetkiklerinden elde edilmiş olan IgA ve C3 düzeyleri kayıt altına alındı. Serum IgA düzeyleri C3 düzeylerine bölünerek IgA/C3 oranı elde edildi. Elde edilen bu veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların 5 yıllık ortalama progresyon riski 23.21±21.1 olarak hesaplandı. Beş yıllık progresyon riski ile serum IgA ve C3 düzeyleri arasında bir korelasyon saptanmazken, IgA/C3 oranı ile beş yıllık progresyon riski arasında pozitif yönde orta derecede ve istatistiksel açıdan anlamlı bir korelasyon tespit edildi (p= 0.012 ve r= 0.503). Doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre IgA/C3 oranının 5 yıllık progresyon riskindeki değişimin %25.3'ünü açıklayabileceği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları Uluslararası IgA Nefropatisi Tahmin Aracı ile IgA/C3 oranı arasında orta derecede kuvvetli ve istatistiksel açıdan anlamlı bir korelasyon olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Uluslararası IgAN Tahmin Aracı'ndaki değişimlerin dörtte birinin IgA/C3 düzeyleri ile açıklanabileceği tespit edilmiştir. Literatürde bu iki tahmin aracı arasındaki korelasyonu değerlendiren başka bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızdan elde edilen bilgilerden yola çıkarak; IgAN prognozunu daha yüksek bir doğrulukla tespit etmek amacıyla Uluslararası IgA Nefropatisi Tahmin Aracı ve IgA/C3 oranını kombine eden analiz yöntemlerinin geliştirilmesinin faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to show whether there is a correlation between the International IgA Nephropathy Prediction Tool and IgA/C3, which provides important information in terms of predicting the prognosis in patients with IgA Nephropathy. Materials and Methods: The files of all patients who underwent kidney biopsy in the nephrology clinic between 01.06.2009 and 01.06.2024 were retrospectively scanned. The files of patients diagnosed with IgA Nephropathy were separated from the others. Patients diagnosed with IgA Nephropathy but thought to have secondary IgA Nephropathy were excluded from the study. The study was conducted with patients diagnosed with idiopathic IgA Nephropathy. The age, race, eGFR level, mean arterial pressure, proteinuria, presence or absence of mesangial hypercellularity, presence or absence of endocapillary proliferation, presence or absence of segmental sclerosis, presence and degree of tubular atrophy/interstitial fibrosis, RAS blocker usage status, and presence of immunosuppression were recorded for all patients at the time of diagnosis. Using these data, the 5-year progression risk was calculated with the IgA Nephropathy Prediction Tool. IgA and C3 levels obtained from serum tests performed immediately before kidney biopsy of all patients were recorded. IgA/C3 ratio was obtained by dividing serum IgA levels by C3 levels. These data were analyzed statistically. Results: The 5-year mean progression risk of the patients was calculated as 23.21±21.1. While no correlation was found between the 5-year progression risk and serum IgA and C3 levels, a positive moderate and statistically significant correlation was found between the IgA/C3 ratio and the 5-year progression risk (p= 0.012 and r= 0.503). According to the linear regression analysis results, it was determined that the IgA/C3 ratio could explain 25.3% of the change in the 5-year progression risk Conclusion: The results of the study show that there is a moderately strong and statistically significant correlation between the International IgA Nephropathy Prediction Tool and the IgA/C3 ratio. It was also determined that one-fourth of the changes in the International IgAN Prediction Tool can be explained by IgA/C3 levels. No other study was found in the literature evaluating the correlation between these two prediction tools. Based on the information obtained from our study; we think that it would be useful to develop analysis methods that combine the International IgA Nephropathy Prediction Tool and the IgA/C3 ratio in order to determine the IgAN prognosis with higher accuracy.