İzmir ili Bornova ilçesi ilköğretim okullarında okuyan 12-14 yaş grubu çocuklarda skolyoz prevalansının hesaplanması
Assessment of the prevalance of scoliosis in students aged 12-14 years attending to elementary schools in Bornova town in İzmir
  1. Tez No: 236576
  2. Yazar: YAKUP UĞUR İBİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Skolyoz, okul taraması, prevelans, erken tanı, Adams testi, scoliosis, school survey, prevelance, early diagnosis, Adam?s test
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş-Amaçlar: Skolyoz, genel olarak omurganın frontal düzlemde laterale doğru eğriliği olarak tanımlanmaktadır.1,2 Skolyoz vücutta deformasyon oluşturduğu gibi, ilerlemesi durumunda kardiopulmoner komplikasyonlara da yol açabilen bir patolojidir. Skolyozun erken tanısı, zaman içinde doğuracağı öteki deformitelerin önlenmesi ve gidişini etkileyen etmenlerin bulunarak ortadan kaldırılmasını sağlamak açısından olduğu kadar, olguların sağaltımdan optimum düzeyde yararlanmaları için de çok önemlidir.2,5,6Skolyozda okul taramaları erken tanı için önemlidir. Risk kümesini 9-15 yaş dilimi oluşturmaktadır. Dünya genelinde bu ve bunun gibi birçok çalışmalar yapılmış ve skolyozun erken tanısının önemi vurgulanmıştır. Yöntem olarak okul taramalarının uygunluğu onaylanmıştırBu çalışmanın amacı, İzmir ili Bornova ilçesi ilköğretim okullarında okuyan 12 ila 14 yaş arasındaki çocuklarda skolyoz prevalansının belirlenmesidir. Bu çalışma sayesinde skolyozun erken dönemde tespit edilmesi ve Anabilim Dalımız için veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Skolyozun erken tanısı, uygun tedavi programlarının erken dönemde uygulanmasına, böylelikle hastalık progresyonunun önlenmesine, ağır omurga deformitelerine sahip hasta sayısının azalmasına ve bu deformitelerin yol açtığı tıbbi ve ekonomik sorunların da önüne geçilmesine imkan sağlayacaktır.Yöntem-Gereçler: Bu çalışma, gözlemsel, tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Daha önce yapılmış çalışmalarda skolyoz prevalansı %0.2 ile %3 arasında bulunduğundan, %0.5 hata payı ve %95 güven aralığında tarama yapmak için örneklemin en az %80'inin taranması gerekmekte idi. Bu nedenle çalışmamızda örneklemin tümünün taranması gerektiği kararına varıldı. Araştırma evreni olarak İzmir ili Bornova ilçesi ilköğretim okullarındaki 12 ? 14 yaş grubundaki tüm öğrenciler ele alındı. 57 ilköğretim okulundan hepsine gidilerek toplam 8207 öğrenci tarandı. Muayenede Adam's testi, vertebra palpasyonu, yürüyüş ve asimetri değerlendirildi. Skolyozdan kuşkulanılan öğrencilerde tanının doğrulanabilmesi için, skolyometrik direkt grafileri istendi. Skolyoza neden olabilecek hastalıkların belirlenebilmesi amacıyla lökomotor ve nörolojik sistem muayeneleri yapıldı. Skolyometrik direk grafide Cobb açısı değerleri ölçülerek eğriliğin derecesi kaydedildi, eğrilik düzeyleri ve yönleri değerlendirildi. Skolyoz saptanan öğrencilerin ailelerinin eğriliğin farkında olup olmadıkları not edildi.Bulgular: Bu çalışmada, İzmir İli Bornova İlçesi ilköğretim okullarında okuyan 12-14 yaş arası öğrencilerde skolyoz prevalansı %0.48 olarak tespit edildi. Prevalans değeri kızlarda %0,77, erkeklerde %0,20 olup, kızlarda erkeklere göre 3.4 kat daha fazla görüldüğü saptandı.Adam's testi olumlu olan olguların tümünde skolyoz tanısı radyografik olarak doğrulandı. Skolyozlu olguların radyografik değerlendirilmesinde saptanan ortalama Cobb açısı değeri 10,87°±7,47° olup, 5° ile 40° arasında değişmekteydi. Kızlardaki ortalama Cobb açısı değerleri erkeklerden daha yüksek olmakla birlikte, aralarındaki farkın istatistiksel anlamı olmadığı görüldü. ( Mann-Whitney U testi; p = 0,924).Kızlarda skolyozun % 67.7' si torakal, % 29.1' i torakolomber ve % 3.2'si servikotorasik bölgede iken, erkeklerin tümünde eğrilik torakal bölgede idi. Erkeklerde çift eğrilik görülmezken kızlarda görülen skolyozun %22,5 `i çift eğrilik şeklinde idi.Eğriliği 1-9 derece arası olan öğrencilerin ailelerinin hiçbirinin eğriliğin farkında olmadığı, eğrilik derecesi 10-19 derece arasında olduğunda ailelerin sadece %35'inin farkında olduğu, eğrilik derecesi 20° ve üzerinde olduğunda ise ailelerinin tümünün farkında olduğu görüldü.Tartışma: Taramamızda, İzmir İli Bornova İlçesi ilköğretim okullarında okuyan 12-14 yaş arası öğrencilerde saptadığımız %0.48 oranındaki prevelans değeri, literatürde verilen geniş aralığın içinde bulunmaktadır. Skolyozun kızlarda erkeklere oranla hem daha sık görüldüğü, hem de daha şiddetli seyrettiği saptanmıştır. Taramamız esnasında kullanılan adam's testinin skolyoz taramalarında hızlı ve etkin olarak şüpheli olguları saptamada uygun olduğu görülmüştür. Eğrilik derecesi düşük olan olgularda skolyozun aileler tarafından farkedilmediği belirlenmiştir. Bu bulgu, okul taramalarının erken tanıda ne kadar önemli olduğunu, aile ve öğretmenlerin bu konuda eğitilmesinin gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde yapılacak çok merkezli, yüksek örneklem sayısına sahip tanımlayıcı perevelans çalışmalarına ve coğrafi bölge, sosyoekonomik durum, genetik yatkınlık gibi faktörler ile skolyozun ilişkisinin araştırıldığı tanımlayıcı analitik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Scoliosis is identified as the lateral curve of the spine on frontal plane. As scoliosis causes deformation in the body; but also if it is progressive it can cause cardiopulmoner complications. Early diagnosis of scoliosis is very important to preventing future deformities, to remove the factors that affect scoliosis and also to benefit optimally from the theraphy. School surveys are important for early diagnosis of scoliosis. The risk group consist of 9-15 years of age. Many trials have been made like this study and the importance of early diagnosis has been emphasised. School surveys has been validated as a method.The aim of this study is to find the prevelance of scoliosis between 12-14 years old children who are attending to elemantary schools of Bornova in İzmir. We aimed to determine scoliosis in early period of time and create a database for our major field of study early diagnosis of scoliosis will provide to perform convenient therapy earlier; to prevent progression of the illness. Thus the number of patient who have severe spine deformities will decrease and this will provide to prevent medical and economic problems coused by these deformities.Material and methods: This trial is an observational, descriptive cross- sectional trial. Becouse previous trials have found prevelance of scoliosis between %0.2 and %3; to make a survey in %0.5 margin of error and %95 confidence internal; we had to survey %80 of the sample size. That?s why we decided to survey all of the sample. We surveyed all of the students aged 12-14 years in Bornova town in İzmir. 8207 students were surveyed in 57 elementary school. During the physical examination Adam?s test. Palpation of vertebra, walking analyses and asymetry was considered. İn case of suspicion of scoliosis; to confirm the diagnosis scoliometric X-ray was required to detrmine the problems that can causes scoliosis. We made the locomotor and neurological exam. Scoliometric X-ray using degrees of the curves and their direction were recorded. Parents of the students diagnosed as scoliosis were noted if they were aware of the curves.Results: İn this trial; the prevelance of scoliosis in students aged 12-14 years in Bornova town in İzmir was found %0.48; %0.77 in girls and %0.20 in boys. It was 3.4 times prevalent in girls then boys.In cases Adam?s test was found positive; scoliosis was confirmed radiographically. In radiographic asesment Cobb?s angle between 5°-40°;mean 10.87±7.47°. Mean Cobb?s angle was higher in girls then boys but was not statistically significant (Man-Whithney U test: 0.924). In girls %67.7 of scoliosis was from thoracal, region %29.1 thoracolomber and %3.2 cervicotoracic region. In boys all of them were from thoracical region. Double curve was not found in boys; %22.5 of scoliosis cases in girls was double curve. Parents of the students whose Cobb?s angle were between 1°-9° were not aware of the condition. %35 of the parents were aware of the conditions when cobb?s angle were between 10°-19°. But all parents were aware above 20°.Discussion: The prevelance value of scoliosis we found in elementary school students aged 12-14 years in Bornova in İzmir was in the wide range given in the literature. It was determined that scoliosis was more prevalent and severe in girls than boys .Adam?s test that we used in our survey was seen to be rapid and efficient test to suspect abaout scoliosis.Incase whose Cobb?s angles ware low; parents were rot aware of the condition. This finding indicates that school surveys ae important for early diagnosis and it?s necessary to educate parents and teachers about scoliosis.In our country multicentrik and high number of sample sized descriptive prevelance studies and descriptive analytical studies to determine the assosiation of scoliosis with other factors such as geographic region, socioeconomic state and genetic susceptibility.