Açık işletmelerde ateşleme işlerinde fotoanaliz yönetimiyle parça boyut analizi.
  1. Tez No: 23658
  2. Yazar: MUSTAFA ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN AYDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: fotoanaliz, parça boyutu, photo analysis, fragmentation
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV ÖZET İşletmelerin ekonomikliğini etkileyen parça boyutu ülkemizde görsel olarak saptanmaktadır. Ancak bu yaklaşım çoğunlukla istenilen işletme randımanını vermemektedir. Fotoanaliz yöntemi, parça boyut analizinde kesin sonuçlar vereceği düşünülmektedir. Bu çalışma ile kamyonların üzerindeki malzemelerin fotoğrafları çekilerek, bu fotoğrafların sayısallaştırılması ile daha gerçekçi sonuçlara varıldığı görülmüştür. Bu yöntem işletmedeki delik geometrisi ve patlayıcı miktarının ayarlama olanağı getirmektedir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Fragmentation which affect the economical running of open-pit mines, is usually determined visually in this country. However, it has been observed that such an approach doesn't give successful results. It was thought that better results would be obtained by using photo analysis method, thus determining* the optimum blast hole pattern and explosive charges. The results of the analysis made in this study has shown that "by taking pictures of the fragments on the trucks and evaluating. them numerically, better results could be attained