Aspirin duyarlı astımlı hastalarda aspirin desensitizasyon tedavisinin klinik ve hematolojik parametreler üzerine etkisi
The current study deals with the effects of the treatment of ASA desensitization on clinical parameters and hemathological in patients with ASA sensitive patients
- Tez No: 236582
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Aspirin, Asthma, Desensitization, Lymphocytes, Cytokines
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Allerjik Hastalıklar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Aktaş, A. Aspirin duyarlı astımlı hastalarda aspirin desensitizasyon tedavisinin klinik ve hematolojik parametreler üzerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Allerji Bilim Dalı, Yan Dal Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2009. Bu çalışmada; aspirin (ASA) duyarlı olan astımlılarda kanda CD4+ T lenfositlerden Th1 tipi sitokinleri temsil eden IFN-? ve IL-2 ile Th2 tipi sitokinleri temsil eden IL-4 sunumunun, lenfosit altgruplarının ve lenfosit apoptozunun bir aylık desensitizasyon tedavisi sonrası değişikliklerinin gözlenmesi amaçlanmıştır. Daha önce nazal polip ve/veya sinüs cerrahisi geçirmiş, rinit, astım bulguları olan asetil salisilik asit (ASA) ve/veya non-steroidal antiinflamatuvar (NSAİİ) ile solunumsal yakınmaları olan, 12 ASA'e duyarlı astımlı (ADA) hasta çalışmaya alındı. 15 sağlıklı kişi ve 12 ASA'e duyarlı olmayan astımlı hasta kontrol gruplarını oluşturdu. Desensitizasyondan 48 saat önce tüm hastalarımız değerlendirildi. Solunum fonksiyon testi (SFT), astım kontrol testi (AKT), rinomanometrik ölçümleri ve koku skor düzeyi saptandı. Burun sürüntü örneği alınan hastalarımızdan lenfosit apoptozisi ve IFN-?, IL-2, IL-4 salınımı yapan CD4+ T lenfositlerin yüzdesine, lenfosit alt grupları ve lenfosit apoptozis oranına bakılmak üzere kan örneği alındı. Desensitizasyon işleminin ilk günü plasebo ile teste başlanıldı. Bu sırada hiçbir hastamızda yakınma oluşmadı. 2. gün 3' er saat aralar ile 25 mg, 50 mg, 75 mg ve 100 mg toplam 250 mg ASA uygulandı. 3. gün 150 mg ve 300 mg, toplam 450 mg asetilsalisilik asit (ASA) uygulandı. 4. gün 600 mg 2x1 şeklinde uygulandı. 1. aylık kontrolda tetkikler tekrar edildi. Desensitizasyon öncesi IFN-? oranı normal-kontroldan düşük olarak saptanmıştır (p=0.04). ADA' lı grupta desensitizasyon sonrası IFN-? oranı normal-kontroldan düşük olarak saptanmıştır (p=0.036). ADA' lı grupta desensitizasyon sonrası CD19 değeri, normal-kontroldan düşük olarak saptanmıştır (p=0.047). Guplar arasında lenfosit subtipleri, lenfosit apoptozisi ve diğer sitokinlerin salınımı bakımından fark saptanmamıştır.Anahtar kelimeler; Aspirin, Astım, Desensitizasyon, Lenfosit, Sitokin,
Özet (Çeviri)
Aktaş, A. The current study deals with the effects of the treatment of ASA desensitization on clinical parameters and hemathological in patients with ASA sensitive patients at Eskisehir Osmangazi Üniversity Medical Faculty Chest Disease Department Allergy Department. The present study aimed to assess changes in the expression of IFN-? and IL-2 as Th1 type cytokines and IL-4 as Th2 type cytokine from CD4+ T lymphocytes, lymphocyte subgroups and lymphocyte apoptosis in peripheral blood from ASA sensitive asthmatics after one month of ASA desensitization period. 12 ASA sensitive asthma patients with previous history of nasal polyp and/or sinus surgery, rhinitis, asthma findings and asetil salisilik asit (ASA) and/or NSAID activated respiratory problems were included in the study (ADA). 15 healty people and 12 ASA non sensitive asthma patients were set the control group and single blood samples were obtained to determine the lymphocyte subgroups and apoptosis, intracellular cytokine ratio of CD4+ lymphocytes. The blood samples were taken from the patients from whom the nasal smear was also obtained in order to detect intracellular cytokine ratio of CD4+ lymphocytes, subgroups, and also apoptosis level. The test was begun at the first day of desensitization. There was no any complain for the patients during this time. At the second day 25 mg, 50 mg, 75 mg, and 100 mg ASA was applied with 3 hours interval. At the third day 150 mg and 300 mg ASA was applied. At the fourth day 2x600 mg ASA was applied. Peripheral blood from ASA sensitive asthmatics after one month of ASA desensitization period. The expression of IFN-? from CD4+ T lymphocytes was decreased in ASA sensitive asthmatics than those normal-controls both before (p=0.04) and after desensitization period (p=0.036). CD19 lymphocytes were decreased in ASA sensitive asthmatics than those normal-controls after desensitization (p=0.047). There was no change in respect to expression of other cytokines, lymphocyte apoptosis and lymphocyte subtypes between groups.