Multipl myelomalı hastalarda XPD, XRCC1 ve XRCC4 gen polimorfizmlerinin klinik parametrelerle ilişkisi ve prognoz üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Relations of clinical parameters and effects on prognosis of genomic polymorphisms in XPD, XRCC1 and XRCC4 in patients with multiple myeloma
- Tez No: 236612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl myeloma, XPD, XRCC1, XRCC4, Multiple myeloma, XRCC1, XPD, XRCC4
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Multipl Myeloma'lı hastalarda XRCC1-399, XPD-751, XRCC4 intron3 ve XRCC4-1394 gen polimorfizmleri ile klinik parametrelerin ilişkisi ve prognoz üzerindeki etkileri değerlendirildi. Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalında multipl myeloma tanısı konulan 63 hasta dahil edildi. Kontrol grubu olarak hematolojik malignitesi olmayan sağlıklı 70 kişi alındı. XRCC1 kodon 399 gen polimorfizmi dağılımı AA: 25(%39.7), AG: 21(%33.3), GG: 17(%27.0), XPD kodon 751 gen polimofizmi dağılımı AA: 27(%42.8), AC: 25(%39.7), CC: 11(%17.5), XRCC4intron3 gen polimorfizmi dağılımı DD: 1(%1.6), DI: 38(%60.3), II: 24(%38.1), XRCC4-1394 gen polimorfizmi dağılımı TT:14(%22.2), TG:29(%46.0), GG:20(%31.2) oranlarında tespit edildi. XRCC1-399 ve XPD-751 gen polimorfizmleri ile MM arasında ilişki tespit edilmedi. XRCC4 intron3 gen polimorfizminde D alleli (p=0.03) ve DD genotipi (p=0.007) ile XRCC4-1394 geninde TT genotipinin (p=0.04) MM hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu saptandı.Sonuç olarak, XRCC1-399 ve XPD-751 gen polimorfizmi ile MM arasında bir ilişki kurulamayacağı, XRCC4 intron3'de D alleli ve DD genotipinin azalması, XRCC4-1394 genin de ise TT genotipinin azalması ile multipl myelomaya yatkınlığın arttığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, relations of clinic parameters and effects on prognosis of genomic polymorphisms in XRCC1-399, XPD-751, XRCC4 intron3 and XRCC4-1394 are assessed in patients with multiple myeloma. Sixty patients with multiple myeloma in Haemotology department in Internal Medicine of Gaziantep University hospital are included. Healty 70 people without any heamotological malignancies are icluded as control group. Distribution of XRCC1 codon 399 gene polymorpism is AA: 25(39.7%), AG: 20(33.3%), GG: 17(28.3%), distribution of XPD codon 751 gene polymorpism is AA: 27(%42.8), AC: 25(%39.7), CC: 11(%17.5), distribution of XRCC4intron3 gene polymorpism is DD: 1(1.6%), DI: 38(60.3%), II: 24(38.1%) and distribution of XRCC4-1394 gene polymorphism is TT:14(%22.2), TG:29(%46.0), GG:20(%31.2). No significant relation is found between XRCC1-399 and XPD-751 gen polymorphisms and MM. D allel (p=0.03) ve DD genotype (p=0.007) in XRCC4 intron3 gene polymorphism and TT genotype (p=0.04) in XRCC4-1394 gene are significantly decreased in patients with MM in comparison with control group.As a result, there cannot be any relation between XRCC1-399 and XPD-751 gen polymorphisms and MM, however, decreases in D allel and DD genotype in XRCC4 intron3 and decreases in TT genotype in XRCC4-1394 gene thougt as increasing the tendency in multiple myeloma.