Negatif iyon ve ozon uygulamasının çeşitli bakteriler üzerine etkilerinin incelenmesi, soğutma kulesi ve hastane atık sularının dezenfeksiyonunda kullanımının değerlendirilmesi
The effects of negative ions and ozone on miscellaneous bacteria and evaluation of these effects on disinfection of hospital wastewater, and cooling towers
  1. Tez No: 236653
  2. Yazar: NAFİA CANAN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ÖZEROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon, Negatif iyon, Hastane Atık Suları, Soğutma Kulesi, Ozone, Negative ions, Hospital Water, Cooling tower
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Son yıllarda antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların neden olduğu hastane kaynaklı veya toplum kaynaklı infeksiyonlarda artış görülmektedir. Bu infeksiyonların önlenmesi veya azaltılmasında hastane sularının, atık sularının ve soğutma kulelerinin dezenfeksiyonunda kullanılabilecek güvenilir, etkili dezenfeksiyon yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.Çalışmamızda; hastane infeksiyon etkeni olarak sıklıkla karşılaşılan Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii ve Staphylococcus aureus bakterilerinin ozon gazı ve/veya negatif iyona duyarlılıkları araştırılmış ve bu dezenfeksiyon yöntemlerinin hastanemiz atık su sisteminde kullanımı değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan tüm bakteri türlerinin ozon gazına son derece duyarlı olduğu ve kısa maruziyet sürelerinde üremelerinin inhibe olduğu belirlenmiştir. Fakat özellikle yüksek bakteri konsantrasyonlarında ozon gazının yüksek konsantrasyonlarına ve/veya sürekli olarak ozon uygulamasına ihtiyaç duyulabileceği düşünülmüştür. Ozon uygulamasıyla bazı bakteri türlerinin hücre duvar yapılarının tamamen parçalandığı, fakat bakteri DNA yapılarının hasara uğramadığı görülmüştür. Negatif iyonun yüksek bakteri konsantrasyonlarında etkili olmadığı, dolayısıyla patojen yükü yüksek olan atık su sistemlerinin dezenfeksiyonunda kullanımının yararlı olmayacağı görülmüştür. Hastanemiz atık su sistemleri ve soğutma kulesi tanklarının dezenfeksiyonunda ozon gazı kullanımının etkili ve güvenilir olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years there has been an increase in the hospital acquired or community acquired infections due to antibiotics resistant organisms. To prevent or to reduce these infections, it has been needed reliable, effective disinfection methods which to use in the disinfections of hospital wastewater and cooling towers.In this study; the sensitivity of Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii and Staphylococcus aureus bacteria often encountered as hospital infection agent to ozone gas and/or negative ions is investigated and the use of these disinfection methods in our hospital?s waste water, and air conditioning systems are evaluated. It is determined that all types of bacteria included in the study are extremely sensitive to ozone gas and their growth is being inhibited in the short exposure time. But particularly in the high concentration of bacteria, it is seen that the use of high concentration of ozone gas and/or continuously ozonization is needed. It is observed that cell wall structure of some bacteria species are completely destroyed by using ozon gas, but their DNA structures have not been harmed under this process. It is viewed that negative ions are ineffective in the high concentrations of bacteria, therefore they are not useful for disinfection of waste water systems loaded with high pathogenes. It is concluded that the use of ozone gas in disinfection of our hospital wastewater system, and cooling tower tank will be effective and reliable.