7,12-DMBA ile indüklenen rat karaciğerinde arjinaz, nitrik oksit metabolitleri ve ornitin düzeyleri üzerine iyon kanal blokerleri etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of ion channel blockers on arginase, nitric oxide metabolites and ornitine levels in rat liver which is indicued with 7,12-DMBA
- Tez No: 236652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR BATÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dimetilbenz [a] antrasen, Arjinaz, Ornitin İyon Kanal Blokerleri, Nitrik Oksit Sentaz, 12-Dimethylbenz [a] anthracene, Arginase, Ornithin, Ion Channel Blockers, Nitric Oxide Synthases
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada karsinojenik bir ajan olan 7,12-DMBA ile ratlarda tümör gelişim prosesinin başlatılması ve karaciğerde arjinaz ve NOS enzim aktiviteleri ile ornitin düzeylerinin ölçülmesi planlandı. NOS ile arjinaz aktivitelerinde ve ornitin düzeylerinde gerçekleşen değişimler ve iyon kanal blokeri uygulanmasının muhtemel etkileri araştırıldı. NOS aktivitesinin artırılmasının ve/veya iyon kanal blokeri kullanımının kanser tedavisinde ek bir strateji olabileceği ya da olamayacağı yönünde bir yargıya varılması amaçlandı.Bu çalışmada; Sprague Dawley türü 4 aylık dişi ratlar kullanıldı. Kontrol grubu (n=18), 7,12-DMBA grubu (n=14) ve 7,12-DMBA+ İKB (iyon kanal blokeri) grubu (n=14) olmak üzere ratlar üç gruba bölündü. Kontrol grubuna sadece mısırözü yağı i.p. olarak enjekte edildi, ikinci ve üçüncü gruptaki ratlara tek doz 10 mg/kg b.w. dozda 7,12-DMBA i.p. olarak enjekte edildi. Üçüncü gruptaki ratlara 7,12-DMBA enjeksiyonundan 150 gün sonra RS100642 kuyruk veninden enjekte edildi. Son enjeksiyondan bir hafta sonra ise eter anestezisi altında dekapite edilen ratların karaciğer dokuları çıkarıldı. Serum fizyolojik ile perfüze edilen dokular pH 7.4 PBS tamponu içerisinde homojenize edildi.Yapılan ölçümlerde, arjinin aminoasitini ortak substrat olarak kullanan arjinaz ve NOS enzim sistemlerinin arasındaki balansın 7,12-DMBA grubunda arjinaz lehine anlamlı derecede arttığı gözlendi. 7,12-DMBA+ İKB grubunda ise arjinaz aktivitesinin anlamlı derecede azaldığı, NOS aktivitesinin ise arttığı ancak istatiksel olarak anlamlı olmadığı gözlendi.Bu bulgular ışığında iyon kanal blokeri kullanımının ve/veya NOS aktivitesinin artırılmasının kanser gelişimini yavaşlatıcı etki gösterebileceği kanısına vardık. Ancak bu konuda daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been planned to initiate the tumour development process in rats by using 7,12- DMBA which is a carcinogenic agent and to measure the omithine levels and enzyme activity levels of NOS and arginase in liver. The possible effects of ion channel blockers treatment and the changes occured in the levels of omithine, arginase and NOS activities were also investigated. It has been aimed to reach an answer whether induction of NOS activity and/or using ion channel blocker is an additional strategy in cancer treatment. In the study, Sprague Dawley type, 4 months old female rats were used.The rats were divided into three grups as control (n=19), 7,12-DMBA (n=14) and 7,12-DMBA+İKB (n=18) groups. The rats in control groups were treated with only corn oil. The rats in the second group (7,12-DMBA) were treated with a 7,12- DMBA single dose. The rats in the third group were treated with a 7,12- DMBA and RS100642 (ion channel blocker) was injected in the tail vein. After a week from last injection, the rats were sacrificed by decapitation under ether anaesthesia and the liver tissues of the rats were dissected. The tissues perfused with isotonic solution were homogenized in PBS ( PH:7.4) solution.As a result, it has been observed that the balance between the arginase and NOS enzyme systems which used arginine in common were disturbed in favour of arginase significantly. In the third gruop, arginase activity was observed to decrease significantly whereas NOS activity was observed to increase insignificantly.Under the shed of those findings, we considered that using ion channel blockers and/or the induction of NOS activities may have an inhibitory effect on cancer development. But more comprehensive researches are stil needed in the same subject.