Romatoid artritte düsük doz lazer tedavisinin sinovit üzerindeki etkinliginin klinik ve ultrasonografik degerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of LLLT on synovitis using ultrasonographic and clinical parameters in rheumatoid arthritis
- Tez No: 236716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Düsük yogunluklu lazer, romatoid artrit, sinovit, ultrasonografi, Low level laser therapy, rheumatoid arthritis, synovitis, ultrasonography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalısmadaki amacımız RA'de gelisen sinovitintedavisinde LLLT'nin etkinligini klinik ve ultrasonografik açıdan arastırmaktı. Eleklemlerinde sinoviti olan 35 hasta çalısmaya dahil edildi; 18 hastaya aktif, 17hastaya ise plasebo lazer tedavisi uygulandı. Ga-Al-As lazer cihazı kullanılarak ikidk süreyle ısınım uygulandı. Her eklem için günlük doz 0.6 J/cm2 ve toplam doz 9J/cm2'ydi. Tüm hastalar 15 seans tedavi aldı. Klinik degerlendirmeler tedavi öncesi,tedavi sonrası ve 3. ayda gerçeklestirildi ve VAS, EHA, kavrama gücü, sabahtutuklugu süresi, eklem çevresi, DEÖ skoru, hassas ve sis eklem sayısı, sinovyalkalınlık, Klauser evresi ve R parametreleri kullanıldı. Sabah tutuklugu süresinde ikigrupta da ileri derecede anlamlı azalma görüldü; bu azalma aktif lazer tedavisi alangrupta daha belirgindi. Benzer sekilde iki grupta da agrıda azalma yönünde anlamlıfark bulundu ancak gruplar arasında fark bulunmadı. Sis eklem sayısı açısındansadece aktif lazer grubunda azalma saptandı; gruplar karsılastırıldıgında ise anlamlıfarklılık görülmedi. Hassas eklem sayısında iki grupta da 3. ayda önemli bir azalmabulunmakla birlikte, gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Her iki grup içinde 3.ayda el kavrama gücünde önemli bir artıs saptandı ve gruplar karsılastırıldıgındatedavi sonrasında bu fark aktif lazer grubu lehine olarak bulundu. Tedavi sonrasındaaktif lazer grubunda DEÖ skorunda anlamlı bir düzelme oldu plasebo grubuna üstünbulundu. Sinovyal kalınlıkta aktif lazer grubunda azalma yönünde önemli derecedefark gösterildi. Plasebo lazer grubunda ise sadece 3. ay ölçümlerinde azalma yönündeönemli derecede fark saptandı. Gruplar karsılastırıldıgında ise fark bulunmadı. EHA,eklem çevresi, RI ve Klauser evresi grup içinde ve gruplar arasında fark göstermedi.Bu çalısmada elde edilen sonuçlar düsük yogunlukta lazer uygulamasının sabahtutuklugu, kavrama gücü ve DEÖ gibi bazı parametreler açısından plaseboya üstünoldugunu göstermekle birlikte kullandıgımız bu lazer tipi ve tedavi seması ileuygulamanın etkinligine ait çok da güçlü kanıtlar ortaya koyamamıstır. Bu nedenlefarklı tedavi semaları ile yapılacak yeni çalısmalara gerek oldugu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Our aimwas to investigate the efficacy of LLLT in rheumatoid arthritis by usingultrasonographic and clinical parameters. Thirty five patients with synovitis in handjoints were included, 18 patients were treated with active laser and 17 patientsreceived plasebo laser treatment. A two minute irradiation was applied with a Ga-Al-As laser. The daily dose per joint was 0. 6 J/cm2 and the total dose was 9 J/ cm2.Each patient received 15 treatments. Assesments were performed at baseline, at theend of the treatment and 3rd month. VAS score, ROM, grip strength, duration ofmorning stiffness, joint circumference, DH score, tender and swollen joint counts,synovial thickness, Klauser stages and RI were assessed. Although a significantdecrease was seen in duration of morning stiffness in both groups, it was in favour ofLLLT group. In both groups VAS scores decreased significantly; no difference wasfound between the groups. Significant decreases were found in swollen joint countand DH scores in LLLT group and there was no difference between the groups.Although significant decreases were found in tender joint counts in both groups at3rd month; there was no difference between the groups. There were significantimprovements in grip strength in both groups at 3rd month. In comparison, theimprovement was in favor of the LLLT group. At the end of the treatment, there wasa significant improvement in DH scores in active laser group and LLLT was foundto be superior over plasebo. There was a significant improvement of synovialthickness in active laser group; also an improvement was seen in plasebo laser groupat 3rd month, in comparison no difference was found. There were no differencesbetween and within the groups in ROM, joint circumferences, RI and Klauser stages.Although the results of this study suggested that LLLT has superiority over plaseboin duration of morning stiffness, grip strength and DH scores, there was a lack ofstrong evidence with the chosen laser type and dose regimen. We believe that furtherwell-designed trials with different laser types and regimens are needed.