Kolorektal lezyonların saptanmasında 64 dedektörlü BT kolonografi ile konvansiyonel kolonoskopi sonuçlarının karşılaştırılması
Detection of colorectal lesions by comparing results of 64-multidedector row CT colonography and conventional colonography
- Tez No: 236720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KEBAPÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal lezyonlar, multidedektör BT kolonografi, konvansiyonel kolonoskopi, Colorectal lesions, multidedector CT colonography, conventional colonography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma Ocak 2007-Ocak 2009 tarihleri arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Otuzbir hasta (38-74 yaşları arasında,15 kadın,16 erkek; yaş ortalamaları 45) bu çalışmaya dahil edildi. Kolorektal karsinom aile hikayesi, kişisel veya ailesel kolorektal polip hikayesi, geçmiş pozitif görüntüleme sonucu, hematokezya, barsak alışkanlıklarında değişiklik, demir eksikliği anemisi ve karın ağrısı çalınmaya alınma kriterleri olarak belirlendi. Olguların tümüne multidedektör BT kolonografi ve konvansiyonel kolonoskopi uygulandı. Konvansiyonel kolonoskopi gold standart kabul edilerek yöntemler karşılaştırıldı. Multidedektör BT kolonografi ve konvansiyonel kolonoskopi incelemelerinin birbirleri ile uyumu Kappa testi ile değerlendirildi. BT kolonografi ?konvansiyonel kolonoskopi uyumunda boyuttan bağımsız Kappa değeri 0.78, 10 mm ve üzeri lezyon değerlendirme uyumunda kappa değeri 0.87, 6-9 mm arası lezyon değerlendirme uyumunda Kappa değeri 0.81 ve 5 mm ve altı lezyon değerlendirme uyumunda Kappa değeri 0.90 olarak belirlendi. Tüm lezyonların analizinde MDBT kolonografinin sensitivitesi %83, spesifisitesi %95, pozitif prediktif değeri %95, negatif prediktif değeri %83 olarak tespit edildi. Sonuç olarak BT kolonografi tüm kolon incelemesinde değerli bir tanısal araçtır. MDBT kolonografi, tetkiğin 1cm üzerindeki kolorektal lezyonlarda yüksek duyarlılık değerlerine sahip olması, rölatif olarak güvenli ve minimal invaziv olması nedeniyle varolan diğer kolorektal kanser tarama testlerine iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
This prospective study is performed on patients of Eskişehir Osmangazi University, Radiology Department between January 2007 and January 2009. Thirty-one cases (ages between 38-74; 15 women, 16 men; mean age 45) included to this study. Study including criters are; history of familial colorectal carsinom, history of personal or familial colorectal polip, positive imaging result in past, haematocesia, alteration of bowel habituals, anemia of iron loss and abdominal pain. All patients were imaged by multidedector CT colonography and conventional colonography. Conventional colonography accepted gold standart and compared with multidedector CT colonography. The results of multidedector CT colonography and conventional colonography were correlated with each other using Kappa statistics. The Kappa value was calculated as 0.78 for multidedector CT colonography ?conventional colonography correlation independendent for dimension, 0.87 for 10 mm and upper lesions, 0,81 for 6-9 mm lesions and 0.90 for 5 mm and lower lesions. For the analysis of all lesions sensitivity of multidedector CT colonography 83%, the specificity of multidedector CT colonography were 95%, pozitive predictive value 95% and negative predictive value 83%, respectively. As a result of this study, CT colonography is a valuable diagnostic tool for evualating all colon. Multidedector CT colonography may be accepted as an alternative to other colorectal cancer screening tests because it has high specificity in 1 cm ve upper colorectal lesions, relatively safe and minimally invasive.