Kanguru bakımının düşük doğum tartılı preterm yenidoğanların beslenme ve gelişimine etkisi.
The effect of kangaroo care on nutrition and development low birth weight preterm new borns.
- Tez No: 236758
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanguru bakımı, düşük doğum tartılı preterm, kilo alımı, hastanede kalma süresi, genel fizyolojik fonksiyon, Kangaroo care, low birth weight preterm, weight gain, duration of hospital stay, general physiological function
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Düşük doğum tartılı preterm yenidoğanların aldıkları kanguru bakımının emmeye başlama süresi, kilo alımı, hastanede kalma süresi ve genel fizyolojik fonksiyonları üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla, deneysel olarak planlandı.Araştırma, Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2008 - Şubat 2009 tarihleri arasında gerekli izinler alındıktan sonra yapıldı. Araştırmanın evrenini, Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan, düşük doğum tartılı pretem yenidoğanlar ve anneleri, örneklemi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan, vaka seçim kriterlerine uygun 40 düşük doğum tartılı pretem yenidoğanlar ve anneleri (kanguru bakımı alan 20 düşük doğum tartılı preterm yenidoğan deney grubunu, kanguru bakımı almayan 20 düşük doğum tartılı preterm yenidoğan kontrol gurubunu) oluşturmaktadır. Veri Aileyi Tanıtıcı Bilgi Formu, Bebeği Tanıcı Bilgi Formu ve Kanguru Bakımı İzlem Formu kullanılarak toplandı. Veri analizinde, yüzdelik dağılımlar ki-kare, student t testi, çift yönlü varyans analizi kullanıldı.Kanguru bakımı alan ve almayan düşük doğum tartılı preterm yenidoğanların emmeye başlama, kilo alımı ve genel fizyolojik fonksiyonları arasında anlamlılık görülmedi (p>0.05). Ancak daha kısa sürede emmeye başladıkları ve kilo alım ortalamalarının daha fazla olduğu belirlendi.Kanguru bakımı alan düşük doğum tartılı preterm yenidoğanların daha kısa sürede hastaneden taburcu oldukları saptandı (p0.05) saptandı. Kanguru bakım sonrası kalp atım hızının ve vücut ısılarının arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was designed experimentally to investigate of the effect of kangaroo care on onset of breastfeeding, weight gain, duration of hospital stay and general physiological functions in low birth weight (LBW) preterm new borns.The study was conducted at the Ministry of Health, Haseki Education and Research Hospital, after obtained necessary permission between January 2008 and February 2009. The research population was LBW preterm new borns in neonatal intensive care unit (NICU) of Ministry of Health Haseki Education and Research Hospital and their mothers, the sample population was 40 LBW preterm new borns in NICU and their mothers. 20 LBW preterm new borns who were received kangaroo care are experimental group and 20 LBW preterm new borns who were not received are control group. Data were collected using the identifier information form of family, identifier information form of baby and kangaroo care tracking form. Data were analyzed using percentage distribution, Chi-square, student?s t test and two tail variance analyze.There were no statistically significant differences in onset of breastfeeding, weight gain and general physiological functions between the LBW preterm new borns who were receieved kangaro care and were not (p>0.05). However, the babies who were received kangaroo care started to breastfeeding at an earlier time and their average weight gain was more than the other group.It is determined that LBW preterm new borns who were received kangaroo care were discharged at an earlier time (p0.05). The heart rates and body heat were increased.