Annelerin term bebeklerine verilen erken kanguru bakımının maternal-fetal bağlanmaya etkisinin belirlenmesi
The effect of early kangaroo care provided to term babies on the maternal-fetal attachment
- Tez No: 507867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Erken ten-tene temas, Maternal-fetal bağlanma, Kanguru bakımı, Doğum sonrası bağlanma, Anne-Bebek Bağlanması, Early skin contact, Maternal-fetal attachment, Kangaroo care, Postnatal attachment, Maternal-infant attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Annelerin Term Bebeklerine Verilen Erken Kanguru Bakımının Maternal-Fetal Bağlanmaya Etkisinin Belirlenmesi Bu çalışma, annelerin term bebeklerine verilen erken kanguru bakımının maternal-fetal bağlanmaya etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hatay Reyhanlı ve İskenderun Devlet Hastanesi kadın doğum servislerinde yatmakta olan, vajinal veya sezaryen doğum yapmış, 335 anne-bebek çifti oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, anket formu, Doğum Sonrası Bağlanma Ölçeği ve Anne-Bebek Bağlanması Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada, bebeklere ortalama 65 dakika ten teması sağlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımları, en düşük en yüksek değer, ortanca, ortalama, standart sapma ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan annelerin %57,0'sinin yaşı 30'dan küçük, %34,9'unun ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yer alan annelerin doğum sonrası bağlanma ölçeği puan ortalaması (5,84) anne-bebek bağlanma ölçek puan ortalaması ise, (1,67) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; çalışmamıza katılan annelerin term bebeklerine verilen erken kanguru bakımının maternal-fetal bağlanmayı artırdığı belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sağlık personellerine kanguru bakımına ilişkin gerekli eğitimlerin verilmesi ve kanguru bakımının yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürülmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda, kanguru bakımının sağlık bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarında annelere ve onların bebeklerine verilen günlük rutin bakıma entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Early Kangaroo Care Provided to Term Babies on the Maternal-Fetal Attachment. This descriptive study was carried out to determine the effect of early kangaroo care provided to term babies on the maternal-fetal attachment. The sample of the study consisted of 335 mother-infant pairs, who had vaginal or cesarean delivery in Hatay Reyhanlı and Iskenderun State Maternity Hospitals. The study data were collected using a questionnaire, Postnatal Attachment Scale and Mother-Baby Attachment Scale. In the study, an average of 65 minutes of skin contact with the baby was provided. In the evaluation of data, frequency distributions, minimum and maximum values, median, mean, standard deviation and one way ANOVA were used. It was determined that 57.0% of the mothers participated in the study was 30 years old and below and 34.9% was primary school graduate. Postpartum attachment scale score average of the mothers included in the study was 5.84 and maternal-infant attachment scale score average was 1.67. As a result, it was determined that early kangaroo care given to term babies of mothers included in our study increased maternal-fetal bonding. In the light of the results obtained from the study, it is believed that it is necessary to provide training to for the health personnel on kangaroo care and to continue the studies for dissemination of kangaroo care. In this regard, it is recommended to integrate kangaroo care into the daily routines given to mothers and their babies in health care providers.