Bir ilaç firmasında çalışanların koroner kalp hastalığı risk faktörleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları
Coronary heart disease risk factors and healthy life style behaviors of the employees engaded in a pharmaceutical company
  1. Tez No: 236812
  2. Yazar: GÜLER GÖNÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kardiyoloji, Public Health, Nursing, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Framingham risk skoru, işçi sağlığı, koroner kalp hastalığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Coronary heart disease, framingham risk score, healthy life style behaviors, occupational health
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma bir ilaç fabrikasında çalışanların koroner kalp hastalığı risk faktörlerini ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma bulguları 178 kişi üzerinde değerlendirildi. Verileri toplamada Koroner Kalp Hastalığı Risk Faktörleri Araştırma Anketi ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II) kullanıldı. Anket uygulandıktan sonra çalışanların tansiyon, boy, kilo, bel çevresi, açlık kan şekeri, total kolesterol, trigliserid ve HDL kolesterol ölçümleri yapıldı. Çalışma bulgularına göre araştırmaya katılanların %59'u erkek ve %41'i kadındır. Olguların ortalama yaşları 36.34±7.02'dir. Araştırma grubunun KKH risk faktörlerinin prevalansı incelendiğinde hipertansiyon %6.7, hiperkolesterolemi %32.6, obezite %14.6, santral obezite TEKHARF tanımına göre %33.1, NCEP ATP III tanımına göre %20, metabolik sendrom TEKHARF tanımına göre %23, NCEP ATP III tanımına göre %15.7 olarak bulundu. Framingham risk puanlarına göre olguların 10 yıllık Mİ ve koroner ölüm geçirme riski %92.1'inde düşük, %7.9'unda orta; 10 yıllık KKH gelişme riski %89.7'sinde düşük, %10.3'ünde orta; TEKHARF risk skoruna göre 10 yıllık Mİ ve koroner ölüm geçirme riski %93.6'sında düşük, %6.4'ünde orta risk düzeyindedir. Koroner kalp hastalığı risk skoruna göre orta riskli grubun SYBD II ölçeği, manevi gelişim, stres yönetimi ve kişilerarası ilişkiler alt ölçek puanları, düşük riskli gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti.
Özet (Çeviri)
This descriptive research aim was to determine the coronary heart disease risk factors and healthy life style behaviors of the employees engaged in a pharmaceutical company. Research findings were assessed on 178 persons. Coronary Heart Disease Risk Factors Survey and Health Promotion Lifestyle Profile II (HPLP II) were used for data collection. Following the survey, the employees were examined for their blood pressure, length, weight, waist circumference, pre-prandial blood glucose, total cholesterol, triacylglyceride and HDL cholesterol. Depending on the survey findings, 59% of the survey attendants are men while 41% of them are women. The average age of the cases is 36.34±7.02. On examining the prevalence of CHD risk factors of the research group, the following findings were founds respectively: high blood pressure is 6.7%, obesity is 14.6%, central obesity is 33.1% as per TEKHARF definition and 20% as per NCEP ATP III definition, 23% as per metabolic syndrome TEKHARF definition and 15.7% as per NCEP ATP III definition. In the light of Framingham risk points, risk of 10-year MI and coronary death is low for 92% and medium for 7.9%; 10-year CHD growth risk is low for 89.7% and medium for 10.3%; according to the TEKHARF risk score, 10-year MI and coronary death risk is low for 93.6% and medium for 6.4%. According to CHD risk score, HPLP II scale of the medium-risk group, their sub-scale points for moral development, stress management and interpersonal relationships were significantly higher than those of the relatively lower risk group in terms of statistics.