Özel bir hastane grubunda çalışan hemşirelerin hizmet içi eğitim uygulamalarına ilişkin düşünceleri
Determining nurses? thoughts about training education in a private hospital
- Tez No: 236813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM ULUPINAR ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, eğitim süreci, hemşire, Training education, education process, nurse
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin hizmet içi eğitim ve gelişim uygulamalarına ilişkin beklentilerini, eğitim sürecine yönelik düşüncelerini belirlemek ve hizmet içi eğitim uygulamalarını etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini, Acıbadem Sağlık Grubu'na bağlı 6 hastanede çalışan toplam 1038 hemşire, örneklemini ise deneme ve oryantasyon sürecini tamamlayan 795 hemşire oluşturdu. Veriler, demografik özellikler, kurumun eğitim faaliyetleri, hemşirelerin kurumdaki hizmet içi eğitim etkinliklerine yönelik düşünceleri ve hemşirelerin hizmet içi eğitime yönelik düşüncelerine ilişkin toplam 77 sorudan oluşan anket formu ile toplandı. Araştırma sonucunda; hemşirelerin çoğunluğunun kurumun eğitim faaliyetlerinden memnun olduğu, en fazla mesleki bilgi konusunda gelişmek istedikleri, eğitim gelişim bölümünden en fazla mesleki bilgi ve yayınlara ulaşma konusunda destek almak istedikleri belirlendi. Hemşireler en çok eğitim hemşirelerinden eğitim almak ve eğitimlerdeki başarılarının hediye, tebrik ve terfi ile ödüllendirilmesini istemektedir. Hemşirelerin, kurumdaki hizmet içi eğitim etkinliklerine yönelik düşünceleri olumludur. 20 yaş altında, lise mezunu, işinden ve kurumun eğitim faaliyetlerinden memnun olanlar ve klinik eğitim hemşirelerinin diğerlerine göre daha olumlu düşüncelere sahip oldukları belirlenmiştir. Hemşireler, eğitimin mesleki yararlarına, eğitim programlarının uygulanmasına ve eğitime karşı yaklaşıma yönelik genellikle olumlu bir tutum sergilemektedir. İşini seven, işinden memnun olan ve kurumun eğitim faaliyetlerinden memnun olan hemşirelerin, hizmet içi eğitime karşı daha olumlu düşüncelere sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, hemşireler kurumda uygulanan hizmet içi eğitim etkinliklerine ve hizmet içi eğitime yönelik olumlu düşüncelere sahiptir. Hemşirelerin hizmet içi eğitime yönelik tutumlarını derinlemesine inceleyen niteliksel araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the nurses? expectations about the training education and development applications, their thoughts about the education process and to examine the factors affecting the training education applications. This study was consemed by 1038 nurses working for 6 hospitals belong to Acıbadem Healthcare Group. This study was constituted by 795 nurses who were completed their orientation process. The data, demographic properties, the education activities of the foundation, the nurses? evaluations about the education activities in the foundation and the nurses? thoughts about the training education. As a result of this research, it was found that; a majority of the nurses were satisfied pleased with the education activities of their foundation, they wanted to improve their Professional knowledge, and they wanted to apply the education development department to reach the Professional knowledge and the publications. A majority of the nurses want to be educated by the educater nurses and they want to be awarded due to their success in education by a gift, congratulation and a promotion. Nurses see the training education activities as a positive operation. It is found that, nurses under 20, graduated from high school, pleasant with their profession and their foundation?s education activities and clinical nurse specialist are more positive. Nurses, generally have a positive attitude toward the professional advantages of education, the applications of education programs and education. It is found that, the nurses who like their jobs and are pleasant with their jobs and the education activities of their foundation have more positive ideas. Conclusionly, nurses have positive ideas about the training education activities in their foundation. It is suggested more qualitative stuties have to be made to review nurses? attitudes toward training education.