Total diz ve kalça artroplastisindeprokalsitonin düzeyleri ile C-reaktif protein, eritrosit sedimentasyon hızı, beyaz küre sayısı arasındaki ilişki ve komplikasyonları belirlemedeki yeri
The relations of procalcitonin level with C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate and white blood cell count in total knee and hip arthroplasty and their role in the prediction of complications
  1. Tez No: 236877
  2. Yazar: AHMET ÖZMERİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP BARBAROS BAYKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: akut faz reaksiyonu, cerrahi komplikasyonlar, C-reaktifprotein, prokalsitonin, total endoprotez
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, total endoprotez cerrahisi sonrası erken dönemdegelişebilecek enfektif komplikasyonları gösteren, cerrahi travmadan etkilenmeyenve aynı zamanda uygun antibiyotik tedavisi sonrasında tedaviye hızlı cevap verenbir enfeksiyon belirteçi olabileceğini düşündüğümüz prokalsitonin düzeylerindekideğişimi araştırdık.Aralık 2007-Eylül 2008 tarihleri arasında, S.D.Ü Tıp Fakültesi OrtopediBölümünde 30 hastaya primer total diz protezi (TDP), 20 hastaya primer totalkalça protezi (TKP) uygulanmıştır. Her iki grupta preoperatif, postoperatif 1. gün,postoperatif 5. gün ve taburcu olurken prokalsitonin (PCT), C-reaktif protein(CRP), beyaz küre sayısı (BK) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH)değerlerindeki değişimler incelenmiştir. İstatistik analizde Mann-Whitney-U,Wilcoxon Signed Ranks ve ki-kare testleri kullanıldı ve 0,05'ten küçük Pdeğerleri anlamlı olarak kabul edildi.TDP uygulanan 30 hastanın 7'sinde ve TKP uygulanan 20 hastanın 3'ünde,postoperatif komplikasyon gelişmiştir. TDP uygulanıp komplikasyon gelişenhastalarla komplikasyonsuz iyileşme görülen hastalar kıyaslandığında, PCT_1(p=0,002) ve PCT _5 (p=0,012); CRP_tab (p=0,026), BK_tab (p=0,017)düzeyleri arasında istastistiksel olarak anlamlı fark bulundu. ESH düzeyleribakımından, hiçbir dönemde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05).TKP uygulanan 20 hastada ise, komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalarkıyaslandığında; sadece PCT_1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlıbir fark bulunmuştur (P=0,05). Değerlendirilen diğer parametrelerde herhangi birgünde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.Sonuç olarak, PCT'nin değerlendirilenen diğer parametrelerlekıyaslandığında cerrahinin yaratmış olduğu enflamatuar yanıttan az etkilendiği vedaha hızlı cevap verdiği, enflamatuar yanıta neden olan etken ortadan kalktıktansonra çok daha hızlı düştüğü ve standart bir postoperatif kinetik izlediği, TDP içinPCT_1 ve PCT_5; TKP için PCT_1 düzeylerinin erken postoperatif komplikasyongelişimini daha iyi belirlediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, we investigated the changes in procalcitonin levelswhich predict the early infective complications after total endoprosthesis surgeryand are not influenced by surgical trauma and whether following appropriateantibiotic treatment, it can be used as an infection marker responding the therapyrapidly .Twenty patients received primary total hip prosthesis (THP) and 30 patientsreceived primary knee prosthesis (TKP) between December 2007 - September2008 in Süleyman Demirel University, Faculty of Medicine, Department ofOrthopedics. The changes in procalcitonin (PCT), C-reactive protein (CRP) levels,white blood cell (WBC) count, and erythrocyte sedimentation rate (ESR) wereevaluated at preoperatively, postoperative first day, fifth day and at the day ofdischarging. Mann-Whitney-U, Wilcoxon Signed Ranks and Chi-square testswere used for statistical analysis. P0,05). When the patientsreceived THP with and without complications were compared, only PCT_1showed a statistically significant difference (P=0,05). We did not find anydifference in the other parameters evaluated.In conclusion, compared with the other parameters, PCT was less affectedby inflammatory response caused by surgical trauma, and responded rapidly.When the factor leading an inflammatory response was disappeared, PCTdecreased drammatically and demonstrated a standard kinetics. PCT_1 andPCT_5 levels for TKP and PCT_1 levels for THP were thought to be a goodpredictor of early postoperative complications.Key Words : acute phase response, C-reactive protein, procalsitonin,surgical complications, total endoprosthesis