Sıçanlarda D-Galaktozamin ile oluşturulan hepatitte Trimetazidin'in koruyucu etkisi
The protective effect of Trimetazidine on D-Galactosamine induced hepatitis in rats
- Tez No: 236881
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, D-Galaktozamin (GAL), Hepatotoksisite, Oksidatif stres, Trimetazidin (TMZ), Antioxidant, D-Galactosamine (GAL), Hepatotoxicity, Oxidative stress, Trimetazidine (TMZ)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, sıçanlarda D-Galaktozamin (GAL) ile oluşturulan karaciğer hepatotoksisitesinde Trimetazidinin (TMZ) koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya toplam 80 dişi Wistar-albino sıçan alındı ve her grupta 20 sıçan olacak şekilde 4 ana gruba ayrıldı. Kontrol grubuna serum fizyolojik i.p. yolla uygulandı. TMZ grubuna i.p. TMZ 5 mg/kg dozunda uygulandı. GAL grubuna i.p. GAL 500 mg/kg dozunda uygulandı. TMZ+GAL grubuna ise TMZ 5 mg/kg i.p. uygulandıktan 1 saat sonra GAL 500 mg/kg i.p. uygulandı. Her gruptan sıçanlara, 5`erli alt gruplar halinde 6`şar saat ara ile laparatomi yapıldı; kanları alındı ve karaciğerleri çıkarıldı. Karaciğer dokuları histolojik olarak değerlendirildi. Serumda malondialdehit (MDA) ve total antioksidan kapasite (TAC) düzeyleri ölçüldü. Ayrıca inferior vena cava`dan alınan kan örneklerinden elde edilen serumda AST, ALT, LDH ve plazmada PT-INR çalışıldı.Çalışmada 500 mg/kg dozunda i.p. olarak verilen GAL ile tüm sıçanlarda histolojik ve biyokimyasal olarak akut karaciğer hasarı gözlendi. Akut karaciğer hasarının biyokimyasal parametreleri, serum MDA düzeyleri GAL grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı. MDA düzeyleri TMZ+GAL grubunda GAL grubuna göre anlamlı derecede daha düşük saptandı. PT-INR düzeyleri GAL grubunda TMZ+GAL grubuna göre 24. saatte daha yüksek saptandı. Serum TAC düzeyi sadece 18. saatte, TMZ grubunda Kontrol grubuna göre yüksek saptandı. Histolojik olarak GAL grubunun hasarlanma skorları, TMZ+GAL grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı.D-Galaktozamin ile oluşturulan hepatit modelinde, daha önceki çalışmalarda antioksidan ve antiiskemik özellikleri bildirilen TMZ`nin, biyokimyasal parametreleri iyileştirdiği ve histolojik düzeyde de koruyucu etkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the protective effect of trimetazidine (TMZ) on D-galactosamine (GAL) induced hepatotoxicity.Eighty female Wistar rats were randomly divided into four groups. All 4 groups contained 20 rats in each group. Saline was administered to Control group intraperitoneally (i.p.). and TMZ was administered to TMZ group 5 mg/kg i.p. and GAL was administered to GAL group 500 mg/kg i.p. and TMZ was administered to TMZ+GAL group 5 mg/kg i.p. then one hour later GAL was administered to TMZ+GAL group 500 mg/kg i.p.. Laparatomy was performed with 6 hour intervals to all groups by subgroups which have 5 rats in each subgroup and then blood samples and liver samples were taken. Liver tissue samples were histologically evaluated. Malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) levels were measured in serum. AST, ALT and LDH activities were analyzed in serum and PT-INR in plasma which obtained from vena cava inferior.Dose of 500 mg/kg i.p. GAL caused acute hepatic damage histologically and biochemically in all rats. Biochemical parameters of acute hepatic damage, MDA levels of serum were significantly increased in GAL group. MDA levels were found significantly more lower in TMZ+GAL group than GAL group. PT-INR levels were significantly higher in GAL group than TMZ+GAL group at the 24th. hour. TAC levels were higher at the 18th. hour only in the TMZ group than Control group. Histologically, injury scores were significantly higher in GAL group than TMZ+GAL group.It was shown that an antioxidant and antiischemic agent TMZ has protective effects both according to biochemical markers and histological parameters on GAL induced hepatitis.