Isparta ilinde 0-5 yaş çocuklarda malnutrisyon sıklığı ve annelerin beslenme bilgi düzeyi
Malnutrition frequency among the children between ages 0-5 in Isparta province and mother's knowledge level on nutrition
- Tez No: 193639
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSİN USKUN, Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: malnütrisyon, kısalık, düşük kiloluluk, kavrukluk, beslenme, çocuklarBiçimlendirilmiş: Satıraralığı: 1.5 satır, Malnutrition, shortness, under-weightedness, wastedness, nourishment, childrenBiçimlendirilmiş: Girinti: İlksatır: 28, 35 nkBiçimlendirilmiş: Yazı tipi:KalınBiçimlendirilmiş: Ortadan, Girinti: İlk satır: 0 nk
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
93ÖZETIsparta ilinde 0-5 yaş çocuklarda malnutrisyon sıklığı ve annelerinbeslenme bilgi düzeyiÇocukluk yaşlarında uygun beslenme; büyüme, gelişme, vücutfonksiyonlarının sağlıklı olarak devamı ve vücut komponentlerinin yenilenmesi içingerekli besinlerin yeterince alınması ve kullanılması olarak tanımlanabilir.Gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme yaygın bir sorun olarak devam etmekte vebu durumun olumsuz etkileri en belirgin olarak süt çocukları ve küçük çocuklardagörülmekte, bu yaşlardaki hastalık ve ölüm oranlarını arttırmaktadır.Bu çalışma Isparta il merkezinde 0-5 yaş arası çocuklarda malnutrisyonsıklığını belirlemek, malnutrisyon ile ilişkili faktörleri belirlemek, annelerinbeslenme ile ilgili bilgi düzeylerini saptamak amacıyla yapılmıştır.INSTAT programında belirlenen örnek büyüklüğüne göre, sosyoekonomikdüzeye göre tabakalara ayrılan evrende, her tabakadan basit rasgele örneklemeyöntemi ile belirlenen iki mahalleden toplam 670 çocuk araştırmaya alındı. Herçocuğun annesi ya da bakıcısı ile görüşüldü ve veriler anket uygulanarak toplandı.Her çocuğun boyu ve ağırlığı ölçüldü. NCHS-CDC standartları referans alınarak herbir çocuğun Z değerleri hesaplandı. Yaşa göre boy, yaşa göre ağırlık ve boya göreağırlık z skorları -2 standart sapmadan düşük olan çocuklar sırasıyla bodur (stunted),düşük kilolu ve kavruk (wasted) olarak değerlendirildi.Biçimlendirilmiş: İki YanaAraştırma grubunun %4.9'u (n=33) bodurdu. Bodur olan çocukların ek gıda ile Yaslabirlikte anne sütü alma süresi, bodur olmayan çocuklara göre anlamlı derecede dahakısaydı. Araştırmaya katılan çocuklardan süt ve türevlerini sevmeyenler arasındadiğerlerine göre bodurluk sıklığı anlamlı derecede daha fazlaydı. Araştırma grubunun%11.8'i (n=79) düşük kilolu idi. Annelerin ve babaların eğitim düzeyi arttıkça düşükkiloluluk sıklığı azalmaktaydı. Araştırma grubundaki çocuklarda kavrukluk sıklığı%15.2 (n=102) olarak belirlendi. Annelerin eğitim düzeyleri arttıkça çocuklarındakavrukluk görülme sıklığı azalmaktaydı. Çalışan annelerin çocuklarında kavrukluksıklığı çalışmayanlarınkinden düşüktü. Çocukların babalarının eğitim durumuarttıkça çocuklarda belirlenen kavrukluk sıklığı da azalmaktaydı. Araştırma grubunda94bakıcısı olan çocukların bakıcılarının eğitim durumu arttıkça kavrukluk görülmesıklığının azaldığı belirlendi. Ailelerin sosyoekonomik durumu kötüleştikçekavrukluk sıklığının arttığı belirlendi. Bodur ve/veya düşük kilolu olan çocuklarınannelerinin beslenme bilgi puanı, bodur ve/veya düşük kilolu olmayan çocuklarınannelerinin beslenme bilgi puanından düşüktü.Bu bulguların ışığında özelikle malnutrisyon açısından risk grup olan 5 yaş altıçocukların düzenli boy ve ağırlık ölçümleri yapılarak büyüme gelişmedeki gerilikerken dönemlerde tespit edilmeli, bu yaş grubu çocukların anneleri, babaları vebakıcıları beslenme konusunda eğitilmelidir.
Özet (Çeviri)
95SUMMARYBiçimlendirilmiş: İki YanaYasla, Girinti: İlk satır: 28,35nk, Satır aralığı: 1.5 satırMalnutrition frequency among the children between ages 0-5 in IspartaBiçimlendirilmiş: Yazı tipi:Kalınprovince and mother?s knowledge level on nutritionBiçimlendirilmiş: Yazı tipi:KalınBiçimlendirilmiş: Girinti: İlkProper nutrition during childhood can be defined as the intake and the use of satır: 28,35 nk, Satır aralığı:1.5 satırbasic nutrients which are necessary for growing and bringing up as well asSilinmiş: , the factors affectingmaintaining the body functions in a healthy manner. Malnutrition is now a the malnutritionBiçimlendirilmiş: Yazı tipi:widespread problem in all developing countries and its adverse effects are notably KalınBiçimlendirilmiş: Yazı tipi:observed among small and breast-fed children as it leads to an increase in the number Kalınof the death and the sick at these ages.The aim this study was to determine the malnutrition frequency among thechildren between ages 0-5 living in the centrum of Isparta province, the factorsaffecting the malnutrition and mother?s knowledge level on nutrition.This study was conducted on total 670 children living in two quarters, both ofwhich have been selected (from each relevant categories) by the method of simplerandom sampling within the framework of total field under survey classified incategories regarding their socioeconomic levels, according to the sample sizedetermined in INSTAT program. Mother or nursemaid of each child wasinterviewed, and the data were collected and compiled in a questionnaire. The heightand the weight figures of each child were noted. Z values of each child werecalculated with reference to NCHS-CDC standards. Children whose z scores ofheight according to age, weight according to age, and weight according to age arelower than - 2 standard deviation were classified as stunted, under-weighted andwasted.4.9 % (n=33) of the study group was stunted. The breastfeeding period of thestunted (short) children who were also nourished with additional nutriments wasobserved significantly shorter than the one of non-stunted children. Shortnessfrequency was notably higher among the children who did not like milk and dairyproducts than those studied. 11.8 % (n=79) of the study group was under-weighted.This study reveals that the more parents are educated, the lower frequency of under-weightedness gets. Frequency rate of wastedness among the children studied was96recorded at 15.2 % (n=102). So, this study puts forth the fact that the more themothers are well educated, the lower frequency of wastedness gets. Frequency rateof wastedness among the children of working mothers was lower than those whosemothers did not work. Besides, the more their fathers are well educated, the lowerfrequency of wastedness of the children gets. Frequency rate of wastedness waslower among the children who have a well-educated nursemaid. On the other hand,frequency rate of wastedness is proved to have increased to the extent thatsocioeconomic situation of the families gets worse. In addition to these, knowledgescore of the mothers (on nutrition) whose children are stunted and/or under-weightedwas lower than those whose children were not stunted and/or underweighted.To conclude, in the light of these findings, the height and the weight figures ofthe children under 5, the age group which is more susceptible to malnutrition, shouldbe regularly noted in order to determine and to evade growing up retardation in itsearly period. Moreover, the parents together with the nursemaids of the children ofthis age group must be educated.