Kronik kalp yetmezliğinde inspiratuar kas eğitiminin fonksiyonel kapasite üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of inspiratory muscle training on functional capacity in patients with chronic heart failure
  1. Tez No: 236948
  2. Yazar: MERAL BOŞNAK GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, fonksiyonel kapasite, solunum fonksiyonları, dispne, yorgunluk, depresyon, BNP, ekokardiyografi, Heart failure, functional capacity, pulmonary function, dyspnea, fatigue, depression, BNP, echocardiography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kalp yetmezliğinde inspiratuar kas eğitiminin fonksiyonel kapasite üzerine etkilerini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle, bu çalışma, inspiratuar kas eğitiminin fonksiyonel kapasite üzerine etkilerini araştırmak için ileriye dönük ve randomize kontrollü olarak planlandı. Çalışmaya 34 kalp yetmezliği (NYHA II-III, EF0.05). Eğitim sonrası Nottingham Sağlık Profili ile ölçülen yaşam kalitesi, tedavi grubunda artarken (p0.05). SF-36 yaşam kalitesi ölçeğine göre, hem tedavi, hem de kontrol grubunda yaşam kalitesi fiziksel fonksiyonellik, enerji/yorgunluk, sosyal fonksiyonellik ve genel sağlık alt bölümlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görüldü (p0.05). Sonuç olarak, kalp yetmezliğinde inspiratuar kas eğitimi uygulaması hastaların akciğer hacimleri, inspiratuar ve ekspiratuar kas kuvveti, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesini arttırır; depresyon, dispne, ve yorgunluk algılamasını azaltır. Altı haftalık inspiratuar kas eğitimi, kardiyak fonksiyonları ve BNP değerlerini değiştirmek için yeterli olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Studies investigating the effects of inspiratory muscle training on functional capacity in patients with heart failure are limited. Therefore, the purpose of this prospective, randomized controlled study was to investigate the effects of inspiratory muscle training on functional capacity in patients with heart failure. Thirty-four patients with heart failure (NYHA II-III, EF0.05). Quality of life measured using Nottingham Health Profile significantly improved in the treatment group (p0.05). Quality of life measured using SF-36 was significantly improved in treatment and control group?s quality of life dimensions including physical functioning, energy/vitality, social functioning, and general health (p0.05). In conclusion, inspiratory muscle training improves lung volumes, respiratory muscle strength, functional capacity, and quality of life, and decreases depression, dyspnea and fatigue perception in patients with heart failure. A six-week inspiratory training period may not be sufficient to improve echocardiographic findings and B-type Natriuretic peptide levels.