İç kulak anomalisi olan koklear implant kullanıcılarında objektif test yöntemlerinin karşılaştırılması
Evaluation of objective test techniques in cochlear implant users with inner ear malformations
  1. Tez No: 236950
  2. Yazar: BETÜL ÇİÇEK ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İç kulak anomalisi, Elektriksel Uyarılmış Bileşik Aksiyon Potansiyelleri, Elektriksel Uyarılmış Stapes Refleks Eşiği, Elektriksel Uyarılmış Beyin Sapı Cevapları, Nöral Cevap Telemetrisi, Inner ear malformations, Electrically Evoked Compound Action Potentials (ECAP), Electrically Evoked Stapedius Reflex Threshold (ESRT), Electirally Evoked Auditory Brainstem Response (EABR), Neural Response Telemetry (NRT)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hastanın koklear implantından en iyi şekilde fayda sağlaması için konuşma işlemcisine en uygun programın yapılması gerekmektedir. Programlama için ?Eşik Seviyesi (T)? ve ?En Rahat Duyma Seviyesi (C)? olan seviyelerin belirlenerek ?dinamik aralık? oluşturulmalıdır. Programlama için gerekli olan T ve C seviyeleri subjektif değerlendirmelere göre belirlenebildiği gibi işitme sinirinin elektriksel uyarana cevap verme özelliği kullanılarak yapılan objektif test yöntemleri de kullanılarak belirlenebilmektedir. Bu objektif test yöntemleri arasında Elektriksel Uyarılmış Bileşik Aksiyon Potansiyelleri; Elektriksel Uyarılmış Stapes Refleks Eşiği ve Elektriksel Uyarılmış Beyinsapı Cevapları yer almaktadır. Bu çalışma ile Nucleus CI24 koklear implantı kullanan iç kulak anomalisi olan çalışma grubu ve iç kulak yapıları normal olan kontrol grubunda objektif test yöntemleri karşılaştırılması ve iç kulak anomalisi olan grupta en etkili objektif test yönteminin belirlenmesi hedeflenmiştir. İç kulak anomalisi grubunda 20 ve kontrol grubunda 15 hasta değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan hastaların sırası ile serbest alan işitme eşikleri, Eşik ve En Rahat Duyma Seviyeleri, Elektriksel Uyarılmış Bileşik Aksiyon Potansiyelleri, Elektriksel Uyarılmış Stapes Refleks Eşiği ve Elektriksel Uyarılmış Beyinsapı Cevap eşikleri belirlenmiştir. İç kulak anomalisi olan çalışma grubunda, kullanılan 120 elektrottan sadece % 25'inde, kontrol grubunda ise %90'nın da NRT elde edilmiştir. ESRT ise koklear anomalisi olan çalışma grubunda elektrotların % 17'sinde; kontrol grubunda ise elektrotların %90'nında elde edilmiştir. iç kulak anomalisi olan grupta serbest alan iştme eşikleri daha yüksek, EABR eşik seviyesi daha yüksek ve EABR V.dalga latansları daha uzun olduğu için iç kulak anomalisi olan çalışma grubu kontrol grubunda nalamlı olarak farklılaşmaktadır. Sonuç olarak, post-operatif olarak, NRT ve ESRT koklear malformasyonlarda vakaların büyük çoğunluğunda elde edilemediği ve bu hasta grubunda objektif test yöntemi olarak EABR kullanımının daha etkili olduğu ortay konmuştur.
Özet (Çeviri)
To provide optimum benefit to the cochlear implant users the most suitable program and fitting should be done. While creating individual maps ?Threshold-T? and ?Most Comfortable Loudness- C? level should be determined to form ?dynamic range?. T and C levels could be determined by both behaviorally, means subjectively, and also by objective tests using neural responsivness of auditory nerve to electrical stimulation. The objective test techniques are `Electrically Evoked Compound Action Potentials (ECAP), Electrically Evoked Stapedius Reflex Threshold (ESRT) and Electirally Evoked Auditory Brainstem Response (EABR). The aim of the current study is to compare the outcomes of objective test techniques in cochlear implanted children with inner ear malfromations as the study group and cochlear implanted children with normal inner ear stuctures. Additionally, it is intended to reveal most effective objective tehnique for cohlear implanted children with inner ear malformations. For each individual subject, free fielde hearing thresholds, subjective T and C levels, ECAP, ESRT and EABR thresholds were determined. In the cochlear malformation group, in 17% NRT could be get out of 120 used electrode. However in the control group percentage of NRT was %74. Similarly with NRT, ESRT in the cochlear malformation group was %17; and in the control group percentage of ESRT was %90. the diffrence between these percenteges was statistically significant. Due to high free field scores, high EABR threshold level and long latencies of EABR wave V., there was statistically significant difference between study and kontrol group. As a conclusion, for the cochlear malformation group, postoperativly the most effective objective test technique is EABR, since the NRT and ESRT could not be get in the most of the cases.