18-30 Yaş arası İran kadınlarında beslenme durumu, kalsiyum ve kalsiyum emilimine yardımcı olan diğer besin öğeleri tüketiminin değerlendirmesine yönelik bir araştırma
Research about evaluating nutrition, calcium and the other nutrients which help calcium absorbtion of 18 - 30 years old İran women.
- Tez No: 236954
- Danışmanlar: PROF. DR. H. TANJU BESLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: İran kadınları, kalsiyum tüketimi, fiziksel aktivite, kent, kır, Irani women, calcium intake, physical activity, city, village
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma Kasım 2006 ? Mart 2007 tarihleri arasında, İran'ın Erdebil bölgesinin kır ve kentinde yaşayan, araştırmaya katılmayı kabul eden, yetişkin olan, emzikli veya gebeliği olmayan 18 ? 30 yaş arası 400 kadın üzerinde yapılmıştır. Bu kadınların 100'ü kırdan, 300'u kentten seçilmiştir. Araştırmaya katılan kadınlara sosyoekonomik durumları, fiziksel özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve pişirme yöntemlerini içeren anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 16.0 istatistik bilgisayar programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Besin tüketiminin analizi için Food Proccessor bilgisayar programından yararlanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların %75'i kentte, %25'i kırda yaşamaktadırlar. Beslenme alışkanlıklarına göre bireyler değerlendirildiğinde, kahvaltıda süt ürünlerinin tüketim oranları, kentte ve kırda sırasıyla %78.9, %71.6'dır. Her gün süt tüketimi, kentte %25.3, kırda %14.0 olarak ifade edilmiştir. Öğle yemeğinde kenttekilerin %81.5'i, kırdakilerin %65.3'ü pilav ve kebap tüketirken, kenttekilerin %13.5'i, kırdakilerin ise %24.5'i yemekle birlikte ekmek tüketmektedir. Ara öğünde süt tüketenlerin oranı kentte %13.3, kırda ise %4.0' dır. Ortalama tüketilen çay miktarı, kente ve kırda günde 10 çay bardağıdır. Araştırma kapsamına, alınan kadınların günlük tükettikleri enerji, protein, yağ, kolesterol açısından aralarındaki farklılık anlamlı bulunmuştur (p0.05). Kent ve kırda yaşayan lise mezunu kadınların ortalama kalisyum alımları açısından aralarındaki farklılık önemli dir (p0.05). Araştırma kapsamına alınan kadınların %68.8'nin BKI'si normal sınırlar içinde iken (18.5-24.9kg/m2), %18.2'sı hafif şişman (25.0?29.9kg/m2), %6.3'ü şişman (>30kg/m2), %6.8'i ise zayıftır (0.05).
Özet (Çeviri)
This research has been carried out between November 2006 and March 2007 in 18 ? 30 years old 400 women which live in a village or a city in Erdebil region in Iran. Subjects that accepted to join the research, are adult, are not pregnant or nursing. 100 of those women were chosen from village while 300 of them were chosen from city. Inquiry forms, which have questions about socioeconomic conditions, physical characteristics, nutrition habits and cooking methods, have been given to the women joined that research. The data were evaluated by using SPSS 16.0 statistical computer program. Food Proccessor computer program has been used to analyze food consumption. 25% of those women live in village while 75% of them live in city. Milk consumption of individuals live in city and village are 78.9% and 71.6% respectively. Daily milk consumption is 9% for city and 11% for village. Rice and kebab consumption in lunch are 81.5% and 65.3% in city and village respectively. 13.5% and 24.5% of the sabjects eat bread respectively according to are they live. Average tea consumption is 10 glasses in both village and cities. The difference between daily energy, protein, fat and cholesterol intake of the women examined was found significant (p0.05). There is significant difference in calsium intek between city dweller women and viligious women who completed high school (p0.05). While 68.8% of women shows normal BMI values (18.5-24.9kg/m2) on the other hand 18.2% over weight (25.0?29.9kg/m2), 6.3% are obese (>30kg/m2) and 6.8% are thin (0.05).