Ayak bileği ekleminde ortez ve bantlamanın denge ve performans üzerine anlık etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of Instant Effects of Orthosis and Taping of the Ankle Joint on Balance and Performance
- Tez No: 236953
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ayak bileği, denge, bantlama, ortez, propriosepsiyon, Ankle, balance, taping, brace, proprioception
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı sporcularda sık kullanılan ortez ve bantlamanın sağlıklı ayak bileğinde denge, propriosepsiyon ve performans üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmamıza yaş ortalaması 16,6±1,5 yıl olan 20 gönüllü basketbol oyuncusu katıldı. Olgular çıplak ayakla, ortez ve bantlama uygulaması olmak üzere 3 kez değerlendirildiler. Sporculara uygulanan yorgunluk protokolü ardından değerlendirmeler tekrarlandı.Dinamik postural kontrolün değerlendirmesi için ?Star Excursion Balance Test?, statik postural kontrolün değerlendirmesi için ?Balance Error Scoring System?, preformansın değerlendirilmesi için ?Dikey Sıçrama? ve ?Triple Hop Test?, eklem pozisyon hissinin değerlendirilmesi için ise ?Monitörize Fonksiyonel Squat Sistem? kullanıldı.Star Excursion Balance Test ile yapılan değerlendirmelerde her üç durumda da posterior ve posteromedial yöne olan uzanımların daha iyi olduğu bulundu (p0,05) ve bantlama (p>0,05) uygulaması ile farka rastlanmadı. Bantlama uygulaması ile gözler açık ve kapalı iken oluşan sapma arasında farka rastlanmadı (p>0,05).Yapılan bu çalışma ile sağlıklı ayakbileğine uygulanan ortez ve bantlamanın denge üzerinde olumsuz etkileri gözlemlendi. Ortez uygulamasının performansı kısmen artırdığı saptandı. Bantlamanın eklem pozisyon hissi üzerine olan olumlu etkisi bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of bracing and taping, which are commonly used by athletes, on balance, propriception and performance in licensed basketball players with healthy ankles. Twenty basketball players with the mean age of 16±1.5 years participated in this study. Subjects were assessed three times: barefoot, with taping applied and braced. Exercise was given with the aim of attaining fatique. After applying the fatigue protocol the measurements were repeated.We used Star Excursion Balance Test to assess dynamic postural control, Balance Error Scoring System to assess static postural control, Triple Hop test and Vertical Jump to assess performance and ?Monitorized Functional Squat System? to assess proprioception.In Star Excursion Balance Test, posterior and posteromedial reach was better in all conditions (p0.05).The results of this study show the negative effects of bracing and taping on balance. An improvement in performance was acquired with brace usage. The positive effect of taping on joint position sense was observed.