Dr. Zekai Tahir Burak kadın sağlığı eğitim ve araştırma hastanesi IVF merkezinin hasta profili ve tedavi sonuçları
Dr. Zekai Tahir Burak women's health education and research hospital IVF center patient profile and treatment results
  1. Tez No: 988472
  2. Yazar: NESLİHAN BEZİRGANOĞLU ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF DR MAHMUT NEDİM ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, Polikistik Over, Normal bazal USG, Klinik gebelik oranı, IVF, Polycytsic ovary, normal baseline USG, clinical rate of pregnancy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı; Dr Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi IVF Merkezi'nin hasta profili ve tedavi sonuçlarını araştırmak;bazal ultrasonografisinde polikistik over saptanan ve bazal ultrasonografisi normal olarak değerlendirilen hasta grupları arasında hasta profili ve tedavi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal-Metot:İnfertilite tanısıyla hastanemiz IVF Merkezinde tedavi gören toplam 1000 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Verilerine ulaşılabilen, embriyo transferi yapılan906hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar bazal USGde PCO saptanan ve bazal USGsi normal olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların yaşı, IVF endikasyonları, siklus sayısı, transfer günü, >16mm oosit sayısı, aspire edilen oosit sayısı, fertilize oosit sayısı, transfer edilen embryo sayısı, implantasyon oranı, biyokimyasal ve klinik gebelik oranları karşılaştırıldı. Bulgular:Hastaların % 38. 2'si male faktör endikasyonuyla, %53. 2'si açıklanamayan infertilite endikasyonuyla, %2. 1'i ileri yaş, % 5. 1'i tubal faktör endikasyonuyla tedavi almaktadır. Hastaların yaş ortalaması 30. 2±4.6'dır. <35 yaş hasta oranı % 78 saptanmıştır. İmplantasyon oranı % 24, biyokimyasal gebelik oranı %48. 7, klinik gebelik oranı %40. 1 olarak saptanmıştır. Gruplar bazal USG de PCO saptanıp saptanmamasına göre ayrıldığında PCO grubunda; male faktör endikasyonu % 30. 4, açıklanamayan infertilite endikasyonu %61. 6, normal grupta male faktör endikasyonu %40. 8, açıklanamayan infertilite endikasyonu %50. 4 olarak belirlenmiştir. PCO grubunda <35 yaş hasta oranı %90 iken, normal grupta <35 yaş hasta oranı %75 olarak saptanmıştır. PCO grubunda >16mm oosit sayısı, toplam aspire edilen oosit sayısı, fertilize oosit sayısı istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek saptanmıştır. PCO grubunda implantasyon oranı, biyokimyasal gebelik oranı, klinik gebelik oranı sırasıyla %30, %56. 3, %49. 1;normal grupta sırasıyla %22, %46. 2, %37. 2 olarak saptanmıştır. Bu oranlar PCO grubunda istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek saptanmıştır. Sonuç:IVF hastalarında bazal USGde PCO saptanması, bazal USGsi normal olan hastalara oranla tedavinin daha başarılı olacağına dair bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectıve:The aim of the present study was to investigate patient profile and treatment results in IVF center of Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Egitim ve Araştırma Hastanesi and to compare patient profile and treatment results between patients group in whom polycytic ovary was detected with ultrasonography and those without polycystic ovary. Materials and Methods:Data of overall 1000 patients undergoing tretament with the diagnosis of infertility in our IVF center were examined retrospectively. 906 patients whose data we could access and who underwent embryo transfer were included in the study. Patients were dividied into two groups. İ.e. those in whom PCO was detected with baseline ultrsonography and patients with normal baseline ultrasonography reults. Age, IVF indications, the number of cycles, day of transfer, the number of oocytes >16mm,implantation rate, and biochemical and clinical pregnancy rates were compared between two groups. Results:38.2% of the patients underwent treatment with male factor indication, 53.2% with unexplained infertility indication, 2.1% with advanced age indication and 5.1% with tubal factor indication. Their mean age was 30.2+-4.6. the percentage of patients at<35 age was 78%. Implantataion rate was found to be 24%, biochemical pregnancy rate 48.7% and clinical pregnancy rate 40.1%. When the groups were separated according to presence of PCO, in PCO group male factor indication was found to be 30.4% and unexplained infertility indication 61.1% while in normal group the corresponding rates were 40.8% and 504% respectively. In PCO group, the proportion of patienst at<35 age was 90%, while it was 75% in the normal group. In PCO group, the number of occocytes at the size of >16mm., overall number of aspirated occytes, the number of fertilised oocytes were found to be significantly higher. In PCO group the rates of implantation, biochemical pregnancy and clinical pregnancy were respectively 30%,56.3% and 49% while they were respectively 22%, 46.2% and 37.2% in the normal group. These rates were significanly higher in PCO group Conclusion:The detection of PCO in baseline ultrsaonography in IVF patients may be a marker of more successful treatment in them than normal patients.