Sintine suyunun elektrokimyasal yöntemle arıtımının araştırılması
Investigation of electrochemical treatment of Bilge water
- Tez No: 237018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BAHADIR K. KÖRBAHTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sintine suyu, elektrokimyasal atıksu arıtımı, Pt/Ir elektrot, reaksiyon kinetigi, cevap yüzey yöntemi (RSM), Bilge water, electrochemical wastewater treatment, Pt/Ir electrode, reaction kinetics, response surface methodology (RSM)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sintine, geminin makine ve kazanlarının bulundugu bölümün ve su kesiminin altındakalan, makine ve kazan dairelerinden sızan yakıt ve yaglar ile gemi içinde atılansuların toplandıgı, geminin iç kısmıdır.Bu tezde gemilerde üretilen çok degisken bilesime sahip ve iletkenligi yüksek sintinesuyunun elektrokimyasal oksidasyonla arıtımı hedeflenmistir. Çalısma süresince tazeve standart sintine suyunun saglanabilmesi için sintine suyu gerçek bilesimleri ilelaboratuvarımızda sentetik olarak hazırlanmıstır. Gerçeklestirilen deneylerde elektrottipi ve elektrot yüzey alanı belirlenmis; sintine suyu oranı, deniz suyu/tatlı su karısımoranı, akım yogunlugu ve reaksiyon sıcaklıgı isletim parametrelerininelektrokimyasal oksidasyon üzerindeki etkisi arastırılmıstır. Elde edilen veriler cevapyüzey yöntemi uygulanarak optimize edilmistir. Optimum kosullarda reaksiyonkinetigi belirlenmistir. Çalısmada sintine suyunun sürekli beslemeli elektrokimyasalkolon reaktörde arıtılması basarıyla saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
Bilge, is the lowest inner part of the ship?s hull below the engine room and boilersbelow the waterline where any water frequently contaminated with oil, fuel and otherlubricants from the engine room in the hull collects.The aim of this thesis was the electrochemical treatment of highly conductive bilgewater which is arising from ships with variable compositions. The bilge water wassynthetically prepared in our laboratory with the actual composition in order toprovide fresh and standard wastewater throughout the study. In the study, electrodetype and electrode surface area were determined; and the effects of operatingparameters of bilge water composition, sea water/fresh water composition, currentdensity and reaction temperature were investigated on the electrochemical oxidation.The response surface methodology (RSM) was used for the experimentaloptimization of the batch runs, and the reaction kinetics was obtained at theoptimized reaction conditions. In the study, the treatment of bilge water in acontinuous feed electrochemical column reactor was also successfully accomplished.