Taguchı deney tasarımlarının excel çizelge arayüzleriyle uygulanması
Application of Taguchi experiment designs with excel spreadsheet interfaces
- Tez No: 237037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BİRGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Taguchi Deney Tasarımı, Off-Line Kalite Kontrol, Parametre Tasarımı, Ortogonal Diziler, Quality, Taguchi?s Design of Experiment, Off-line QualityControl, Design of Parameter, Orthogonal Arrays
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kalite geliştirme araçlarından biri olan Taguchi Deney Tasarımı'nınbirçok alanda başarılı uygulamaları vardır. Toplam Kalite Yöntemiçerçevesinde yer alan bu yöntem, faktör sayısının çok olduğu problemlerinçözümünde kullanılabilecek en ekonomik yöntemlerden biridir. Çünkü buyöntem minimum deney sayısı ile kaliteyi iyileştirmeyi amaçlar.Genichi Taguchi ürün ve süreç tasarımında kalitenin geliştirilmesikonusu üzerinde durmuştur ve kalite denetimini on-line ve off-line olarak ikiyeayırmıştır. Tasarım kavramını da sistem, tolerans ve parametre tasarımıolarak üçe ayırmıştır.Bu çalışmada, Taguchi'nin off-line kalite kontrolü ve parametretasarımı üzerinde durulmuştur. Taguchi Parametre tasarımını ve deneysonuçlarının istatistiksel analizini tablolar kullanarak gerçekleştirmek içinExcel arayüzleri hazırlanmış, bunun için VBA (Visual Basic Applications)makroları yazılmıştır. Geliştirilen arayüzün nasıl kullanılacağı örnek bir deneyüzerinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the quality improvement access of the Taguchi ExperimentDesign has many successful applications. This method is the most economicmethod that can be used to solve the problems with many factors in the TotalQuality Management. Because this method infends to have the best quality inminimum experiments.Genichi Taguchi emphasizes improving quality in design of theproduct and process achievement. And he sets a party the quality control intwo basic fragments. As on-line and off-line. He sets a party the DesignConcept in three parts, system, tolerance and parameter.In this study Taguci?s off-line Quality control and Design of parameterhave been taken as a main subject. To realize the analysis of design ofTaguchi Parameter and results of experiment, excel interface has beenprepared and for this purpose VBA macros has been written. Writteninterface has been explained using a sample experiment.