Kent, markalaşma ve rotterdam ofis binaları
City, branding and rotterdam office buildings
  1. Tez No: 237141
  2. Yazar: PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rotterdam, marka kent, ofis yapıları, kimlik, imaj, liman kenti, kentsel dönüşüm, Rotterdam, branded city, office buildings, identity, image, harbor city, urban transformation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETRotterdam ekonomik, kültürel ve kentsel bağlamda bugün Hollanda'nın en hızlı büyüyen kentidir. Kentin ekonomik fonksyonu ve izlediği markalaşma politikası, yapılaşmış çevresini de büyük oranda değiştirmiştir. Buna bağlı olarak ofis yapıları Rotterdam kent siluetinin en önemli unsurları haline gelmiştir.Bu doğrultuda yapılan çalışma altı kısımdan oluşmaktadır:Giriş bölümünde Rotterdam ofis yapıları ve markalaşma unsuru ilişkilendirilerek, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiştir. Öte yandan Rotterdam'ın tarihi, demografisi ve mevcut durumu hakkında kısaca bilgi verilerek kent genel olarak tanıtılmıştır.İkinci bölümde II. Dünya Savaşı'nın etkilerinin ve Rotterdam Limanı'ndaki gelişmelerin kentsel çevrede yarattığı değişiklikler irdelenmiştir. Rotterdam'ın geçirdiği kentsel dönüşüm fotoğraflar ve haritalar yardımı ile ifade edilmiştir.Üçüncü bölümde `marka kent' olgusu üzerinde durulmuş, farklı kentlerle karşılaştırmalar yapılarak, Rotterdam'ın markalaşma süreci değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, yapılaşmış çevrenin markalaşma üzerindeki etkileri sorgulanarak mimarlık-kent ilişkisi incelenmiştir.Dördüncü bölümde ofis yapılarının oluşumunda etkili olan faktörler ve Rotterdam'ın yüksek yapılaşma politikası açıklanmıştır. Bunun yanısıra diğer Hollanda kentleri ve dünya metropollerinden örnekler verilerek, Rotterdam'ın bir `ticaret kenti' olarak gelişimi değerlendirilmiştir.Beşinci bölümde markalaşma faktörü ile ilişkilendirilerek, Rotterdam kent siluetinde önemli konuma sahip olan ofis yapıları incelenmiştir. Özellikle son yıllarda kentin markalaşmasında büyük etkisi olan Kop van Zuid Projesi üzerinde durulmuştur.Yapılan çalışmalara bağlı olarak, sonuç kısmında, bugün Rotterdam'ın markalaşma sürecinde bulunduğu konum değerlendirilerek, kent imajını güçlendirecek bir takım öneriler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTToday, Rotterdam is the fast growing city of Netherlands according to economical, cultural and urban context. Economical function of the city and the branding policies has changed the built environment dramatically. According to this, office buildings have become the most important componenets of Rotterdam skyline.In that direction, the study made up of six chapters:In the introduction section, the aim and the method of the study is determined by making connections between Rotterdam office buildings and branding phenomenon. Also, the city is established generally by giving information about its history, demography and present situation.In the second part, the urban mutations of Rotterdam, that were constituted by the developments in the harbour and the affects of the II.World War, are explicated. The urban development of Rotterdam is shown by the help of maps and photos.In the third section, `branded city? phenomenon is emphasized and the branding process of Rotterdam is examined by comparing with different cities. Also, by interrogating the affects of the built environment on branding architecture-city relationship is analysed.In the fourth section, the facts which are effective for the formation of office buildings and the high rise policy of Rotterdam are explained. Also, by giving examples from the other metropolis and Holland cities, development of Rotterdam as a `trade city? is examined.In the fifth section, the office buildings which have an important position in the city skyline are analyzed by associating branding fact. Especially the Kop van Zuid Project, which is important for the branding of city in the last few years, is explained.According to studies, in the conclusion part, some offers that strengthen city image is given by examining the position of Rotterdam in the branding process.