Kentin markalaşma sürecinde çağdaş sanat müzelerinin rolü: Kent markalaşması ve küresel landmark
Role of contemporary art museums in branding process of city: City branding and global landmark
  1. Tez No: 223384
  2. Yazar: AFİFE ESRA PEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kent, marka, kent markalasması, çagdas sanat müzesi, city, brand, city-branding, modern art museum
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kent imajı olusumuna katkı saglayan çagdas sanat müzelerini konu alan bu çalısmada;kentin markalasma süreci ve çagdas sanat müzelerinin bu süreç içerisine dahil olus seklitartısılmaktadır. Tez, ?marka kent" yaratma süreci sonucunda güçlü bir kent imajınınnasıl olusturulabilecegi konusunu tartısmayı ve bu olusum süreci içerisinde günümüzçagdas müze yapılarının durumunu ortaya koymayı ve degerlendirmeyiamaçlamaktadır. Tez kapsamında incelenmesi gereken üç ana olgu belirlenmistir; Kent,marka ve mimarlık. Tez çalısması, kent markası kavramı ve günümüzün küresellandmarkları olarak insa edilen çagdas sanat müzeleri üzerinden gelistirilmistir.Çalısma sonunda belirli sonuçlara varılmaktadır. Kentler mimariden, imajlarını yaymaamacına yönelik olarak, yüzyıllardır oldugu gibi bugün de yararlanmaktadırlar.Çagdas sanat müzeleri, marka kent olusum sürecinin temel amaçlarından biri olanrekabet kabiliyeti ve yerel ekonomik gelisme için ?bilinçli? olarak kullanılan bir araçhaline gelmistir. Bu müze örnekleri kentin kimligini ve imajını güçlü bir sekilde temsiledecek marka iletisim araçları olarak kent markalasma süreci içindeki yerinialmaktadır. Bunun yanı sıra markalasma sürecine katılan bu mimari örnekler, degisimiçerisinde olan kent imajının ve kent kimliginin kendileri üzerinden yapılanmasını tesviketmektedirler. Denilebilir ki, günümüzde kent markası çogunlukla, basta çagdas sanatmüzeleri olmak üzere, çagdas mimarinin yarattıgı baskın ?ikonografik kimlik?üzerinden insa edilmektedir. Bu da günümüzde mimarinin kent markalasma süreciiçerisindeki yerini ve bu noktaya dogru bir sekilde odaklanmanın önemini açık birsekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, of whose subject is the modern art museums that contribute to city imageconstitution; branding process of the city and contemporary art museums involving typein this process are being discussed. Aim of the thesis is to discuss the subject of how astrong city image can be constituted as result of ?brand city? creating process and tostate and evaluate today?s contemporary museums within this process. Three main factsare determined to be examined within the scope of thesis; City, brand and architecture.Thesis is constructed on a city brand and modern art museums. As a result, certaingeneralizations are reached. Cities make use of architecture today as fort the centuriesfor the aim of spreading their images. Contemporary art museum samples became amean that is being ?consciously? used for competition ability and local economicaldevelopment which is one of the basic aims of brand city creation. These museums takeplace in the city branding process as brand communication means that strongly reflectscity?s identity and image. Besides, these architectural samples, included in brandingprocess, encourage the changing city image and city identity to be structured on them. Itcan be said that, today the city brand is constructed on dominant ?iconographicidentity? created by the modern architecture. This fact clearly states the importance oftoday?s architecture on city branding process and focusing on this point in a right way.