Urban image branding: The case of Istanbul
Kent imgesi̇ ve markalaşma: İstanbul örneği̇
  1. Tez No: 467564
  2. Yazar: MARIAME BENTAIBI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY ÜNSAL GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Markalaşması, Kent Markalaşması, Kent imgesi, Mega Projeler, Place Branding, City Branding, Urban İmage, Mega Projects, Image
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günbegün, küreselleşme ekonomik kriz ortamı ile birlikte rekabetçi bir yer pazarı yaratmakta; küresel rakabet ortamında, kentin öneminin farkındalığı kent pazarlaması konusunu gündeme taşımaktadır. Kentler can alıcı ekonomik birimler olarak küresel bağlamda rekabetçi imgeler olarak öne çıkarken artık salt yeni ya da iyi kent imgeleri yeterli değildir. Öngörülen imgelerin farklılığı ve özgünlüğü bugünün küresel ekonomisi içinde giderek önem kazanmaktadır. Bu gelişmeler zamanla kent markalaşması kavramını ortaya çıkarmıştır. Sözkonusu kavramla birlikte yaratılan imgelerin hedef kitlesi de -kent sakinleri ya da dışarıdan gelenler, iş adamları, öğrenciler, tursitler- çeşitlenmektedir.. Aslında kent/yer markalaşması hem akademik hem de uygulama alanında, bilinçli ya da biliçsiz, bölgesel ya da küresel ölçekte hep varolmuş bir kavramdır. Ancak son yıllarda bu konuya giderek artan ilgiyle birlikte kavramın“stratejik yer markalaşması”adı altında günümüz politikalara uyarlandığını ve giderek geliştiğini görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, yer markalaşması kavramını önerilen kavramsal çerçevenin üç aşaması: inşa etme, tanıtma ve algılama üzerinden analiz etmektir. Tasarlanan karmayöntemli (niceliksel ve niteliksel) araştırma uyarınca sözkonusu çerçevenin her bir aşaması İstanbul'u markalaştırmayı hedefleyen megaprojeler üzerinden toplanan güncel veriler ışığında incelenecek ve değerlendirilecektir. Bir başka deyişle çalışma kapsamında, 'yer markalaşması' olgusunun kenti tanıtmak üzere tasarlanan görsel imgeleri nasıl inşa ettiği ve ilettiği, ve kent sakinlerinin bu imgeleri nasıl algıladığı ve onlara nasıl karşılık verdiği araştırılacaktır. Bu bağlamda kent imgesi, 'yer'i markalaştırmayı öngören politikalar ile kent sakinlerinin algı ve düşüncelerini birarada değerlendiren bir yaklaşımla ele alınacaktır. Önerilen kavramsal çerçevenin üç aşaması arasındaki ilişkilerin, farklılık ve uyumsuzlukların tartışılması da çalışmanın önemli çıktılarındandır. Araştırmanın bulgularının Istanbul özelinde, sürdürülebilir bir yer/kent markalaşması hedefleyen performans ve aktivitelerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Day by day, globalization, along with the crisis, creates a competitive place market. The awareness and importance of the city in the global competitiveness, made the city marketing inevitable. Cities became crucial economic units, acting as competitive images throughout the global extent. Furthermore, conveying new and good images of cities, today, is considered to be not enough, the differentiation and the originality of these projected images became more important for today's global economy. This phenomenon has given rise to the concept of city branding. With this concept, the target of the created images varied between the residents of the city, and the outsiders such as potential visitors such as businessmen, students and tourists. In fact city/place branding is a concept that had always been present in both academic and practical fields, whether consciously conceived or not; whether it is a regionalist or globalist issue. Yet, in the recent years there had been an increasing awareness of and a growing interest in this concept and therefore it is widely being adopted and strategically developed within today's different policies in the world, known as“strategic place branding.”The aim of this study is to analyze three different steps of place branding, which has been summed up within the following conceptual framework: 'constructed, promoted and perceived'. This study has adopted Istanbul as a study case, and via mixed-method research (including both quantitative and qualitative techniques) each of these steps is studied in detail through megaprojects used to brand the city. In other terms, this study is aiming at analyzing how place branding constructs and communicates visual images designed to promote cities, and how citizens perceive and respond to those images. The thesis will be dealing with the city image from a place branding perspective, bringing together the policies in charge of branding the places and the thoughts and perceptions of different citizens. This study will also draw some conclusions based on the proposed conceptual framework, comprehending some discrepancies between the promoted, constructed and perceived images in Istanbul. The findings of the research might help to enhance the place branding activities and performance in Istanbul specifically, targeting a successful and sustainable place branding.