Motor yağı filtreleri, testleri ve değişim süreçlerinin araştırılması
Research of engine oil filters, tests and change periods
- Tez No: 237148
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor yağ filtreleri, yağ filtre tipleri, yağ filtresi testleri, Engine oil filters, types of engine oil filters, tests of oil filters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye ve dünyada her geçen gün milyonlarca araç trafiğe çıkmakta ve çıkan araçlar belirli dönemlerde periyodik bakımlara tabi tutulmaktadır. Bu periyodik bakımlarda araç üreticisinin tavsiyeleri doğrultusunda bakım yapılmakta ve bazı elemanlar ömrünü tamamladığı varsayılarak yenisi ile değiştirilmektedir.Periyodik bakımlar esnasında yenisi ile değiştirilen elemanlardan birisi de yağlama yağının temizlenmesinden sorumlu olan yağ filtreleridir. Herhangi bir teste tabi tutulmadan ömrünü tamamladığı gerekçesiyle değiştirilen bu yağ filtreleri, Türkiye koşullarında evsel atıklarla birlikte çöp kutularına atılmaktadır. Çalışma içerisinde; son yıllarda yağ filtreleri ile ilgili yayınlanan uluslararası çalışmalar, yağ filtrelerinin bağlantı şekillerine göre araç yağlama sistemleri, yağ filtresi tipleri ve yağ filtrelerine yapılan testler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Ayrıca araç üreticilerinin yetkili servislerinden kullanılmış yağ filtreleri toplanarak, performansının belirlenmesi amacıyla basınç kaybı-akış karakteristik testine tabi tutulmuş ve sonuçlar grafiklere işlenerek gösterilmiştir. Araçlardan sökülen ve atılan yağ filtrelerinde bir miktar motor yağı da çevreye atıldığından Türkiye'deki yıllık araç satış rakamları da göz önüne alınarak, kullanılmış yağ filtrelerinin ekonomik ve çevresel etkilerine değinilmiştir.Varsayım, test ve hesaplamalar sonucunda; yetkili servislerden toplanan filtrelere yapılan testler neticesinde aslında filtrelerin ömrünü tamamlamadan değiştirildiği, son beş yıl içerisinde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araçların, 2008 yılı sonuna kadar tahmini olarak on milyon filtre değiştireceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With each passing day, both in Turkey and in the world, millions of vehicles enter into services and those vehicles need periodic maintenance after travel at a rate advised by vehicle manufacturers. During periodic maintenance, vehicles are threated according to manufacturer of the vehicle and some instruments on engine are renewed to be conjectured that service life of renewed instrument is over.During periodic maintenance, one of the renewed instruments is engine oil filter which is in charge of making lubricating oil clean. Renewed engine oil filters subjected to none of performance test are chucked out together with domestic waste in Turkey. This research is generally referred to international studies about oil filters published in recent years, engine lubrication systems in terms of oil filter connection, types of engine oil filters and tests of oil filters. Moreover, used engine oil filters collected from authorized repair and maintenance service stations are subjected to pressure drop ? flow characteristic tests and results are shown proccessed into graphics. Due to the fact that used oil filters removed from vehicles contain some used lubricating oil, economic influence and enviromental impact of used engine oil filter is referred making allowance for annual light duty motor vehicle sales in Turkey.As a result of tests, calculations and assumptions, it has been come to conclusion that used engine oil filters collected from authorized repair and maintenance service stations are renewed before their service life is over, number of engine oil filters will be renewed by light duty motor vehicles saled in last five years in Turkey will approximately reach to ten million.