Yüksek debili sistemlerde hidrostatik basınç test düzeneğinin geliştirilmesi
Desinging of hydrostatic pressure testing machine in high flow sytem
  1. Tez No: 237149
  2. Yazar: ÜMİT DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CTP, boru, hidrostatik basınç testi, su darbesi, sınır şartları, GRP, pipe, hydrostatic pressure testing, water hammer, boundary condition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Cam elyaf takviyeli plastikler (CTP) günümüzde yaygın olarak kullanılan ve ilk modern polimer esaslı kompozit malzemedir. CTP malzemelerin otomotiv sektöründen inşaat sektörüne, karayolları uygulamalarından denizcilik sektörlerine, şehir mobilyalarından elektronik sektörüne kadar bir çok alanda uygulamaları mevcuttur ve uygulama alanları hızla artmaktadır. CTP boru sektörü de bunların en önemlilerinden bir tanesidir.Bu çalışmanın amacı CTP malzemeden yapılmış boruların, ilgili standartlara uygun olarak hidrostatik basınç test cihazını tasarlamaktır. Aynı zamanda; çalışmanın CTP için bir doküman olması da amaçlanmıştır.. İlgili standartlara (TS EN 1447) göre test basıncının ±%2 doğrulukla test numunesine uygulanması gerekmektedir. Test sırasında oluşan su darbeleri test basıncının bu aralıkta kalmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, test cihazı geliştirilirken, oluşacak su darbeleri detaylı bir şekilde incelenmiş ve basıncın istenilen aralıkta kalması sağlanmıştır. Sınır şartları olarak küresel vana açılma kapanma karakteristiği ve pistonlu pompa değerleri kullanılmıştır. Su darbelerini idare eden diferansiyel denklemler karakteristikler metodu kullanılarak sonlu farklar notasyonunda yazılmıştır. Daha sonra C++ programlama dilinde test cihazında oluşması muhtemel su darbelerini hesaplayan bir bilgisayar programı da geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The glass fiber reinforced polyesters (GRP) is first modern polymer based composite material used extensively nowadays. GRP materials has a varrious and widely application area. Automotive, construction, traffic signs, marine application, city furniture, electronics sectors can be given as example. These aplications are rapidly increasing. GRP pipe sector is one of most significant applicationsThe aim of this study is designing a hydrostatic pressure test machine, for testing GRP materials, consisted with corresponding standarts. On the other hand, it is aimed that this study to be a knowledge. According to corresponding standarts (TS EN 1447), testing pressure applied on the sample must be precision between ±%2. Occuring water hammer during the test is forcing testing pressure interval. In this study a detailed search has conducted about occuring water hammer during the test and provided that test pressure stabilizing precision between ±%2. Globe valve characteristics and reciprocating pump characteristics used as boundary conditions. The differantial equations expressed water hammer, solved using method of characteristics. After then a programme improved which determines possible water hammers in testing machine by using C++.