Güzeloluk Köyü ve çevresinin (Erdemli/Mersin) etnobotanik özellikleri
Ethnobotanical properties of Güzeloluk Village and its vicinity (Erdemli/Mersin)
- Tez No: 237228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN TUGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Güzeloluk Köyü, Erdemli, Mersin, Ethnobotany, Güzeloluk Village, Erdemli, Mersin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Akdeniz Bölgesi'nin Mersin ili Erdemli ilçesi Güzeloluk Köyü'nde yapılan etnobotanik bir araştırmadır. Yapılan çalışmada 39 familya ve 77 cinse ait 92 bitkisel materyal toplanmıştır. Bunlardan 26 tanesi kültür bitkisidir. Yörede bulunan 8 büyük familya sırasıyla şöyledir; Liliaceae (8), Rosaceae (8), Lamiaceae (6), Asteraceae (4), Brassicaceae (4), Fabaceae (4), Poaceae (4) ve Solanaceae (4) yöreden toplanan, gıda, tedavi ve değişik amaçlar için kullanılan 92 bitkisel materyal teşhisleri yapıldıktan sonra familyalarına göre alfabetik olarak sıralanmış, kullanılan kısımlar, kullanım amaç ve şekilleri üzerinde etnobotanik kullanım alanları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is related to etnobotany work performed at Güzeloluk village of Erdemli district of Mersin province of Mediterrranien Region. In the performed study, 92 plant materials have been collected relevant in 39 families and 77 genus. 26 of them were culture plants. The eight big families existed in the region are so, respectively; Liliaceae (8), Rosaceae (8), Lamiaceae (6), Asteraceae (4), Brassicaceae (4), Fabaceae (4), Poaceae (4) and Solanaceae (4). After were the diagnosis of foodstuffs collected from the region, the plant materials used for different aims. They were arrenged in alphabetical order according to the families and their ethnobotanical utilization frelds were determined according to their intended use and usage types.