Türkiye'deki rüzgar ve hidroelektrik enerji potansiyellerinin karşılaştırılması ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi
Comparison of hydropower and windpower energy potentials of Turkey and their environmental impact assessment
  1. Tez No: 237273
  2. Yazar: ESİN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Rüzgar santrali, Hidroelektrik santrali, Renewable Energy, Wind-Power Station, Hydropower Station
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Enerjiye olan talebin arttığı son yıllarda elektrik üretim santralleri büyük önem kazanmıştır. Ayrıca havadaki sera gazı etkisinin giderek artmasına paralel olarak da temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu kaynaklar su, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, biyogaz, dalga, gelgit olarak sayılabilmektedir. Bu kaynakları kullanan santrallerin en büyük özelliği ise yakıt maliyetlerinin olmayıp, doğadan doğrudan enerji kaynaklarını kullanabilir olmalarıdır.Ülkemizde en yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynağı su olup, birçok kanal ve depolamalı tipte hidroelektrik santralleri mevcuttur. Rüzgar enerjisi ise gün geçtikçe önemini arttırarak, rüzgar enerjisi santrallerinin kurulmasına büyük önem verilmektedir.Bu çalışmada rüzgar ve hidroelektrik santrallerin önemi, çevreye olan etkileri ve birbirleriyle karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar işletmede olan bir rüzgar santrali ile planlama raporu hazır ve inşaatına başlanacak olan hidroelektrik santrali arasında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The more need to the energy, the more importance of power plants are in recent years. As green gas effect increases due to excessive usage of fossil fuels, renewable clean energy sources are getting more popular. The main clean energy sources are hydro, wind, solar, geothermal, biomass, biogas, wave, and tides. The most spectacular features of such power stations using these energy sources are that their energy sources have no cost and they come directly from nature, yet they are renewable.The most commonly used renewable energy source in Turkey is hydro-energy, which is used in many hydropower stations. Wind energy is also gaining popularity day by day and construction of many wind-power stations are underway currently.In this thesis, the importance of hydro- and wind-power stations, their impact to environment, and their comparisons with each other are studied. A case study has been presented by comparing an active wind power station with a ready-to-built hydro-power station having equal capacities.