Kırsal bölgelerdeki geleneksel ev bahçelerinin hane halkı ve yöresel ekonomiye sağladığı katkılar üzerine ekonomik analizler (Isparta yöresi örneği)
Economic analyses on contributions of traditional homegardens to household and local economy in rural areas (A sample of Isparta region)
  1. Tez No: 237310
  2. Yazar: ÇAĞLAR BAŞSÜLLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Geleneksel Ev Bahçesi, Isparta Yöresi, Kırsal Kalkınma, Tarımsal Ormancılık, Türkiye, Agroforestry, Economic Analysis, Isparta Region, Rural Development, Traditional Homegarden, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez çalışması, Isparta Yöresi kırsal bölgelerdeki geleneksel ev bahçelerinin hane halkı ve yöre ekonomisine olan katkılarının belirlenmesi ile bu katkıların ekonomik olarak analiz edilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada öncelikle Tarımsal Ormancılık ve geleneksel ev bahçeleri ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra geleneksel ev bahçelerinin hane halkı ve yöre ekonomisine olan katkıları belirlenmiştir.Bu katkılar Tarımsal Ormancılık Tanıma&Değerlendirme ve Geliştirme Tekniği (TOTDG), literatür, doküman analizi ve anket yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Geleneksel ev bahçelerinin hane halkı ve yöre ekonomisine olan katkıları, Net Bugünkü Değer (NBD), İç Karlılık Oranı (İKO), Fayda/Masraf Oranı (F/M), Varyans Analizi, Korelasyon Analizi ve Ki-Kare Testi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Analizler, SPSS 15.0 istatistik programı ve Microsoft Ofis Excel kullanılarak yapılmıştır.Çalışma sonucuna göre, 501?1000 m2 alan grubundaki ev bahçeleri en yüksek NBD'e sahiptir. 101?250 m2 alan grubundaki ev bahçeleri en yüksek İKO ve F/M Oranına sahiptir. Ev bahçelerinden elde edilen gelir ile toplam yıllık gelir arasındaki ilişki, % 95 güven düzeyinde 0,587 korelasyon katsayısıyla pozitif yönlü; ev bahçelerinden elde edilen gelirin toplam yıllık gelir içindeki payı varyans analiziyle F= 232,293 olarak anlamlı bulunmuş ve R2=0,345 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, ev bahçesi alanıyla bahçeden elde edilen gelir arasındaki ilişki Ki-Kare Testiyle incelenmiş ve % 95 güven düzeyinde Pearson Ki-Kare Katsayısı F=70,840 ve Olasılık Oranı P=72,777 olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study was aimed at determining the contributions of traditional homegardens to household and local economy and to analyze the contributions economically in rural areas in Isparta Region. Primarily general information?s about Agroforestry and traditional homegardens have given. Later, contributions of traditional homegardens to household and local economy have determined.These contributions were determined by using Diagnosis and Design Methodology (D&D), literature, document analysis and questionnaire methodologies. Contributions of traditional homegardens to household and local economy were analyzed by using Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR), Benefit/Cost Ratio (B/C), ANOVA (Analysis of Variance), Correlations Analysis, and Chi-Square Test. Analyses were made by using SPSS 15.0 statistical software and Microsoft Office Excel software.According to the study results, homegardens in the 501?1000 m2 area group has the maximum NPV. Homegardens in the 101?250 m2 area group has the maximum IRR and B/C Ratio. The relationship between annual income provided from homegardens and total annual income was found significant and positive at 95 % confidence level with the correlations coefficient 0,587; the portion of annual income provided from homegardens in total annual income was found significant with the coefficient F= 232,293 by ANOVA and R2=0,345 was estimated. Also the relationship between homegarden area and annual income provided from homegardens was examined by Chi-Square Test and it was found significant at 95 % confidence level with the Pearson Chi-Square coefficient F=70,840 and Likelihood Ratio P=72,777.