Stirenin itakonik asitle kopolimerlerinin sentezi ve reaksiyon ürünlerinin fiziko-mekanik ve kaplama özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of styrene copolymers with itaconic acid and investigation of physico-mechanical and coating properties of reaction products
  1. Tez No: 237378
  2. Yazar: AHMET ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNARE AHMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stiren, itakonik asit, kopolimerizasyon, kompozit, Styrene, itaconic acid, copolymerization, composite
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında stirenin (St) itakonik asitle (İA) benzoil peroksit başlatıcı ortamında radikal kopolimerizasyonu, kopolimerleşme reaksiyonuna girdilerin farklı mol oranının etkisi ve elde edilen kopolimerin özellikleri incelenmiştir. İnceleme sonucu girdiler için en uygun reaksiyon şartı St:İA=6:4 mol oranı olarak belirlenmiş ve %80 verim ile kopolimer elde edilmiştir. Kopolimerin epiklorohidrinle reaksiyonu gerçekleştirilerek glisit esteri (St/İAGE) de sentezlenmiştir.Her iki kopolimerin yapısı FTIR spektroskopisi ve kimyasal analiz metotları ile aydınlatılmış, TGA ve DSC analizleri yapılmış, St/İAGE'nin termal olarak daha kararlı olduğu belirlenmiştir. St/İA ve St/İAGE kopolimerleri ticari epoksi reçinede modifikatör olarak kullanılmış, numunelerin çekme testleri yapılmış, sertlikleri ölçülmüş, yumuşama noktaları tayin edilmiş ve kopolimerlerle modifiye ER'lerin daha yüksek kopma mukavemeti ve uzamaya sahip oldukları görülmüştür. St/İA kopolimerleriyle oluşturulan kaplamaların yüksek adhezyon özelliklerine sahip oldukları da gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the radical copolymerization of styrene (St) with itaconic acid (IA) in the starting medium of benzoyl peroxide and the effect of different mole ratios of inputs on the copolymerization reaction and the properties of the obtained copolymer were investigated. As a result of investigation, the optimum reactin condition was determined as St:İA=6:4 mole ratio and copolymer was obtained with 80% efficiency. Glycide ester (St/IAEG) was also obtained by the reaction of copolymer with epichlorohydrin.The structures of both copolymers were clarified by FTIR spectroscopy and chemical analysis methods. TGA and DSC analysis were performed and as a result, it was determined that St/İAGE was more stable from the thermal point of view. St/IA and St/IAGE copolymers were used as modificators in commercial epoxy resin, the tension tests of the samples were performed, their hardness was measured, their softening points were determined and it was observed that copolymers and modified ERs have more tensile strength and elongation. It was also observed that the coatings made with St/IA copolymers have high adhesion properties.