Yeni tipte makrosiklik laktam bileşiklerinin sentezi anyon ve katyon ekstraksiyonunda kullanımı
Synthesis of new type of macrocyclic lactam compounds and their using in anion and cation extraction
  1. Tez No: 237509
  2. Yazar: HACI AHMET TOMBAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF ERTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azalaktam, metal ve anyon ekstraksiyonu, Azalactones, metal and anion extraction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez yeni azalaktam iyonoforlarının sentezini ve ekstraksiyon özelliklerini açıklamaktadır. Bu azalaktamlar kolay bir şekilde tek adımda metanol- diklorometan çözücü sisteminde 2,2'-metilenbis(4-klorofenol) dimetilesterinin analizi yoluyla sentezlendi. Ayrıca azalaktam bileşiklerinin ekstraksiyon çalışmalrı yapıldı. Ligandların yapıları spektroskopik metodlar ve elemental analiz yöntemleriyle aydınlatıldı.Sentezlenen bu bileşiklerin alkali (Li+, Na+, K+ ), geçiş metal (Co+2, Hg2+ ) ve Pb+2 pikratları ile olan iyon- transfer özelliklerini incelemek için sısı-sıvı ekstraksiyon çalışmaları yapıldı. Aynı zamanda Dimetil 2,2'-(2,2'-metilenbis(4-Kloro-2,1-fenil))bis(okso)diasetat:(1), 2,18-dikloro-9,10,11,12,14,20 hegzahidrodibenzo[l,o][1,11,4,8]dioksadiazasiklohegzadecin-7,13(6H,8H)-dion(2), 2,17-dikloro-8,9,10,11-tetrahidro-6H-dibenzo [k,n] [1,10,4,7]dioksa diazasiklopentadecin-7,12(13H,19H)-dion(3), 2,20-dikloro-9,10,11,12,13,14,16,22-oktahidro dibenzo [n,q][1,13,4,10]dioksadiaza-meta-xylyl-7,15(6H,8H)-dion (4) bileşiklerinin kromata karşı olan anyon bağlama etkilerini incelemek için solvent ekstraksiyon çalışmalrı yapıldı.
Özet (Çeviri)
The thesis describes the syntheses and extraction properties of new azalactone ionophores. These azalactones were easily synthesized via aminolysis of 2,2?-methylenebis(4-chlorophenol) dimethylester in methanol-dichloromethane solvent system at one step. The extraction studies of azalactone ionophores were performed. All the structures of the ligands were confirmed by spectroscopic techniques and elemental analysis.Liquid-liquid extraction studies were performed to investigate the ion transfer properties of these synthesized compounds with alkali (Li+, Na+, K+ ), transition metal (Co+2, Hg2+) and Pb+2 picrate solutions. We performed some preliminary evaluations to investigate anion binding efficiencies of the selected extractants Dimethyl 2,2'-(2,2'-methylenebis (4-chloro-2,1-phenylene))bis(oxy)diacetate(1), 2,18-dichloro-9,10,11,12,14,20-hexahydro dibenzo[l,o] [1,11,4,8]dioxadiazacyclohexadecine-7,13(6H,8H)-dione(2), 2,17-dichloro-8,9,10,11-tetrahydro-6H-dibenzo[k,n][1,10,4,7]dioxadiazacyclopentadecine-7,12(13H,19H)-dione(3), 2,20-dichloro-9,10,11,12,13,14,16,22-octahydrodibenzo[n,q][1,13,4,10]dioxadiaza-meta-xylyl-7,15(6H,8H)-dione (4) toward Na2Cr2O7 by using solvent extraction.