Açık ve kapalı uçlu deney tekniklerinin öğrencilerin başarı, tutum ve psikomotor davranışları üzerine etkileri
Effects of open-ended and close-ended experimental techniques on success, attitude and psycomotor behaviours of students
- Tez No: 237515
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Fen Laboratuarı, Açık Uçlu Deney Tekniği, Kapalı Uçlu Deney Tekniği, Science Education, Science Laboratory, Open-Ended Experiment Technıque, Close-Ended Experiment Technıque
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Açık ve kapalı uçlu deney tekniklerinin öğrencilerin akademik başarısına, fen bilimlerine karşı olan tutumlarına ve psikomotor davranışları üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu araştırma, Konya ili, Çumra ilçesi, Yenisu İlköğretim Okulu'nun 7. Sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür.Araştırmada, 7. sınıflarda 6 hafta süreyle okutulan; ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitesi, kontrol grubuna kapalı uçlu deney tekniği ile deneme grubuna ise açık uçlu deney tekniği ile anlatılmıştır. Öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde güvenirlik katsayısı ?= 0.919 olan ve 40 sorudan oluşan testten yararlanılmıştır. Uygulama sonunda uygulanan ve 40 puan üzerinden değerlendirilen son test puanları deneme grubunda 18.00, kontrol grubunda 17.55 olarak bulunmuştur (p=0.789). Ancak uygulama bitiminden 3 ay sonra uygulanan hatırlama testinde deney grubunun ortalaması 17.10, kontrol grubunun ise 12.95 olarak belirlenmiş ve aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur (p=0.018).Araştırmada uygulanan öğretim tekniklerinin öğrencilerin fen bilimlerine karşı olan tutumları üzerine etkilerini görebilmek amacıyla deneme başında ve sonunda uygulanan Fen ve Teknoloji tutum testi puanları arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır.Araştırma da deneme ve kontrol grubundaki öğrencilerin psikomotor davranışlarındaki değişimler 5'li likert tipinde hazırlanmış 10 kriterden oluşan deney gözlem formlarından yararlanılarak gözlenmiştir. Gözlem formlarının değerlendirilmesi sonucunda öğrencilerin psikomotor davranışlarındaki değişim ile ilgili puanların ortalaması, deneme ve kontrol grubunda, sırası ile 50 puan üzerinden 36.65 ve 31.25 olarak belirlenmiş ve aralarındaki matematiksel farkın anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür (P= 0.160).Bu verilerin ışığında açık uçlu deney tekniğinin, bilgilerin öğrenilmesi, öğrencilerin fen bilimlerine karşı olan tutumları ve psikomotor davranışları yönünden kapalı uçlu deney tekniğine göre farklı bir etkisinin olmadığı ancak öğrenilen bilgilerin kalıcılığı açısından daha etkili bir teknik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study that is purposed to investigate the effects of open-ended and close-ended experimental techniques on student?s academical success,thire attitudes towards natural and applied science, psychomotor behaviours was carried out with 7 th grade students in Yenisu Primary school in Çumra, Konya.In the study,the unit named as?electricity in our life? which is given during 6 weeks to the 7 th grade students,was taught to control group by close-ended experiment technique and to experiment group by open ?ended experiment techniques. To determine the success level of students, a test with reliabilty coefficent of ?=0,919 and 40 questions was used respectively. Final test points that were performed after application and evaluated upon 40 points, were found as 18.00 in experiment group and 17.55 in control group (p= 0.789). However, in the anamnesis test that was applied after 3 months over application, the avarages of control and experiment groups were found as 17.10 and 12.95 respectively. This difference was defined meaningful (p=0.018).Statistically no difference was detected between science and technology attitude test points applied at the beginning and at the end of experiment carried out for the purpose of understanding effects of teaching techniques on the attitude of students towards natural and applied science.In the study, the diversities of student?s psychomotor behaviours in experiments and control groups were observed by using experiment observation forms including 10 criteria prepared in the in the five likert model. As a result of evalvation of observation forms the average points of students related to changes of psychomotor behaviours were detected as 36.65 and 31.25 out of 50 points in experiment and control groups respectively. Difference between the points was not statistically important (p= 0.160).The results showed that compared to close-ended experiment technique, open-ended experiment technique has not different effect in the terms of information being learned, students?attitude to natural and applied science and their psychomotor behaviours; however was concluded that it is more effective technic in the terms of permanency of information learned.