Investigation of thermal characteristics of naphthoxazines and polynaphthoxazines via direct pyrolysis mass spectrometry
Naftoksazinlerin ve polinaftoksazinlerin ısıl özelliklerinin direkt piroliz kütle spektrometresi ile incelenmesi
- Tez No: 237611
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE HACALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: aromatik amin bazlı naftoksazin, alkil amin bazlı naftoksazin, direkt piroliz kütle spektometrisi, polimerizasyon, ısıl bozunum, aromatic amine based naphthoxazine, alkyl amine basednaphthoxazine, direct pyrolysis mass spectrometry, polymerization, thermaldegradation
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, direkt piroliz kütle spektometre ile aromatik (C6H5 veya C6F5) vealkil (CH3, C2H5, C3H7, C6H13, C12H25 veya C18H37) amin bazlı naftoksazinmonomerlerin (15Na-C1, 15Na-C2, 15Na-C3, 15Na-C6, 15Na-C12 ve 15Na-C18)polimerizasyon mekanizmaları ve naftoksazin monomerlerinin pişirilmesi ilesentezlenen polinaftoksazinlerin (P-15Na, P-15Na-C1, P-15Na-C2, P-15Na-C3,P-15Na-C6, P-15Na-C12 ve P-15Na-C18) ısıl bozunum mekanizmalarıçalışılmıştır.Pişirme işlemi esnasında, monomerin ve düşük kütleye sahip aromatik veya alkilaminlerin pişirme sıcaklığından önce buharlaştıkları belirlenmiştir. Kütlespektrometre bulguları pişirme işlemi esnasında monomerlerin bir miktarbuharlaştığını ve bozunduğunu bununla beraber aynı zaman da polimerleştiğinigöstermiştir.Anilin bazlı naftoksazin monomerin polimerizasyonunun anilin birimleriüzerinden, ya yan grupların halka açılımı ile oluşan radikallerin birleşmesi ya daanilinin benzen halkasına tutunması ile olduğu belirlenmiştir. Ancak, ?NCH2gruplarının naftalin halkasına saldırması ile polimerizasyon gerçekleştiğinidoğrulayan doğrudan bir kanıt bulunmamış olsa bile, bunun varlığını tamamenyok saymak da mümkün değildir.Bu polimer için ana bozunum ürünü olan anilinin göreceli olarak düşüksıcaklıklarda buharlaştığının gözlemlenmesi, ısıl parçalanmanın aromatik aminiçeren halkaların çıkması ile başladığını göstermektedir. Anilinin kopması ileüretilen ?CH2 gruplarının birleşmesi, tekrar birleşebilen ve yüksek ısıl kararlılığasahip çapraz bağlanmış bir yapı oluşturabilen doymamış bağları olannaftoksazinlerin oluşmasını sağlamıştırBenzer şekilde, alkil amin bazlı naftoksazinlerin polimerizasyonu farklı yollartakip etmiştir. Kütle spektral veriler ana polimerizasyon yolunun alkil aminradikallerinin birleşmesi olduğunu göstermiştir.Yine, alkil amin bazlı naftoksazinlerin parçalanması alkil amin ve diaminlerinkopması ile başlamıştır. Alkil aminlerin kopması ile üretilen radikallerinbirleşmesi sonucunda oluşan çapraz bağlanmış yapılar göreceli olarak yükseksıcaklıklarda parçalanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, polymerization mechanisms of aromatic (C6H5 or C6F5) and alkyl(CH3, C2H5, C3H7, C6H13, C12H25 or C18H37) amine based naphthoxazinemonomers (15-Na, 15Na-C1, 15Na-C2, 15Na-C3, 15Na-C6, 15Na-C12 and15Na-C18) and thermal degradation mechanisms of polynaphthoxazinessynthesized by curing the naphthoxazine monomers (P-15-Na, P-15NaF, P-15Na-C1, P-15Na-C2, P-15Na-C3, P-15Na-C6, P-15Na-C12 and P-15Na-C18) werestudied by direct pyrolysis mass spectrometry.During the curing process, the evolutions of monomer and low mass aromatic oralkyl amines were detected below the curing temperature. The mass spectrometryfindings indicated that the monomers were subjected to evaporation anddegradation to a certain extent but also to polymerization during the curingprocess.It has been determined that the polymerization of aromatic amine basednaphthoxazine monomer proceeded through the aniline units, either by couplingof the radicals produced by the ring opening of the side chains or by substitutionto the benzene ring of aniline. However, even if no direct evidence to confirmpolymerization by attack of ?NCH2 groups to naphthalene ring was detected, it isnot possible totally eliminate its existence.The evolution of aniline, the main thermal degradation product for this polymerwas observed at relatively low temperatures indicating that thermal decompositionstarted by elimination of aromatic amine involving linkages. Coupling of ?CH2groups generated by loss of aniline, yielded naphthoxazines with unsaturatedlinkages that can recombine and form a crosslinked structure with higher thermalstability.Similarly, the polymerization of naphthoxazines based on alkyl amines followedopposing paths. The mass spectral data indicated that the coupling of alkyl amineradicals was the main polymerization pathway.Again, thermal decomposition of alkyl amine based naphthoxazines was startedby loss of alkyl amines and diamines. The crosslinked structures produced bycoupling of the radicals generated by lose of alkyl amines decomposed atrelatively high temperatures.