Uçucu kül ve volkanik cüruf katkılı betonların bazı dürabilite özelliklerinin incelenmesi
To investigate some durability characteristic of concrete with fly ash and volcanic slag
- Tez No: 237889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fly Ash, Volcanic Slag, Strength, Durability, Microstructure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada amaç Çimko Çimento Narlı Şubesinde üretilen CEM1 42,5 tipi çimento ile Afşin Elbistan Termik Santrali uçucu külü ve Hatay-Akbaz yöresi volkanik cürufu mineral katkılarının değişik oranlarda karıştırılarak farklı kombinasyonlarda üretilen beton ve çimento harçlarının dayanım ve durabilitesinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Çimento yerine %40' a varan oranlarda mineral katkıların ikame edilmesiyle elde edilen eşit çökme değerlerine sahip numunelerin priz süresi, hacim genleşmesi, basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, permabilite, donma-çözülme dayanımı, yüzey aşınmasına karşı direnç, kimyasal ortamlara karşı dayanıklılık, boyca değişim miktarı, alkali agrega reaksiyonları ve mikroyapı özellikleri incelenmiştir. Artan mineral katkı miktarının priz süresini uzattığı; yine artan mineral katkı sayesinde ileri yaşlarda numunelerin yüksek dayanım kazanmaları nedeniyle, %100 CEM1 42,5 çimentosu ile üretilen numunelerin dayanım değerlerini yakaladığı görülmüştür. Ayrıca artan mineral katkı yardımıyla meydana gelen bu dayanım gelişimi numunelerin kimyasal ortamlara karşı ileri yaşlarda gösterdiği dirençleri de artırdığı ve mikro yapısal özelliklerini iyileştirerek etrenjit oluşumlarını engellediği, oluşmuş etrenjitlerin de bozunmasını sağladığı gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimler: Uçucu Kül, Volkanik Cüruf, Dayanım, Dayanıklılık, Mikroyapı
Özet (Çeviri)
This study aims at the improvement in strength and durability of concrete and cement mortars obtained in different combinations by mixing the cement of type CEM1 42.5 produced at Cimko Cimento?s Narlı Branch with the mineral additives contained in the fly ash from Afsin Elbistan Thermal Power Plant and volcanic slag from Hatay-Akbaz region at various ratios. Samples with equal slump values obtained by replacing cement with mineral additives of different rates up to 40% with equal slump values have been examined with respect to their set periods, volume expansions, pressure strengths, flexural strengths, permeability, freezing-dissolution strengths, resistance against surface wear, durability against chemical environments, longitudinal change quantities, alkali aggregate reactions and microstructure characteristics. It has been detected that increased mineral additive quantities result in set periods while strength values of our samples have reached the strength values of samples produced with 100% CEM1 42.5 cement products due to the high strengths gained at further ages thanks to again the increased mineral additives. On the other hand, it has also been observed that this strength improvement obtained with the help of mineral additives increase the strengths shown against chemical environments in further ages and prevents ettringite formations by developing their microstructure properties while having the formed ettringites dissolved at the same time.