İnsan dişinin sistematik analizi
Systematic analysis of human tooth
  1. Tez No: 237888
  2. Yazar: MEHMET FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını, Diş analizi, XRF, Doğal radyasyon, Toplam alfa ve toplam beta radyasyonu, X-ray, Analysis, XRF, Human tooth natural radiation, Total alpha and total beta radiation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, XRF tekniği kullanılarak insan dişinin sistematik analizi ve toplam alfa ve toplam beta doğal radyasyonların ölçümleri yapılmıştır. Numuneler, Adıyaman devlet diş hastanesindeki diş hekimleri tarafından toplanmıştır. Numunelerin toplanma süresi bir yıl sürmüştür. Numuneleri uyarmak için 50 mCi şiddetinde, 59.5 keV enerjili 241Am radyoizotop kaynağı ile 100 mCi şiddetinde, 5.96 keV enerjili 55Fe radyoizotop kaynağı kullanılmıştır. Diş numenlerinden yayınlanan karakteristik X-ışınlarını saymak için rezülasyonu 5.96 keV'de 150 eV olan ultra LEGe dedektörü kullanılmıştır. Bulunan sonuçlar tablo ve grafikler halinde gösterilmiştir.Yaş gruplarına göre toplanan insan diş numunelerinin toplam alfa ve toplam beta doğal radyasyonlarının ölçümleri gaz akışlı orantılı sayaç ile sayılmıştır. Alfa ve beta aktivite konsantrasyonları tanımlamak için Curie Metodu'na göre hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablo ve grafikler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, systematic analysis of human teeth using XRF technique and total alpha and total beta natural radiation measures have been done. Samples have been collected by dentists in Adıyaman State Hospital and it took one year to collect. In order to excite the samples a 241Am radioisotope source with 50mCi intensity and 59.5 keV energy and another 55Fe radio isotope source with 100mCi intensity and 5.96 keV energy. To count the characteristic X-rays emitted from samples, an ultra LEGe detector with resolution 150 eV at 5.96 keV, was used. Results have been shown in tables and graphics.Measurements of total alpha and total beta natural radiation of human teeth samples, collected by age groups, have been done by using gas filled counter. In order to define the alpha and beta activity concentration, method of Curie was used. Obtained results have been given in tables and graphics.