İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili kavram yanılgıları ve oluşum sebepleri
Misconceptions and their forming reasons of 8. class students' in primary schools about buoyant force
  1. Tez No: 238034
  2. Yazar: AYDIN YELGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, kavram yanılgıları, sıvıların kaldırma kuvveti, Concept, misconceptions, bouyant force
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili kavram yanılgılarını belirleyerek bu yanılgıların oluşum sebepleri hakkında bilgi toplamaktır. Bu amaç doğrultusunda, sıvıların kaldırma kuvveti konusu ile ilgili 14 sorudan oluşan bir anket geliştirilmiş ve bu anket Erzurum İl Merkezinde farklı sosyokültürel yapıya sahip olan ilçe ve semtlerde yer alan; Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Kocatepe İlköğretim Okulu, Polis Amca İlköğretim Okulu ve Toplu Konut İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencilerinden, 120 tanesine uygulanmıştır. Anket analizi ile öğrencilerde konuyla ilgili kavram yanılgıları ve ankette çok sayıda kavram yanılgısına sahip olan öğrenciler tespit edilmiştir. Bu öğrencilerden farklı okullarda okuyan ve gönüllü olan 18 öğrenci ile mülakat yapılarak, öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarının nedenleri araştırılmıştır.Araştırma modeli olarak durum çalışma deseni (case study design) seçilmiştir. Araştırma 2007?2008 öğretim yılı bahar döneminde yapılmıştır.Elde edilen veriler çerçevesinde ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinde sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili birçok kavram yanılgılarının bulunduğu ve bunların oluşumunda farklı sebeplerin etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to investigate misconceptions and their forming reasons of 8. Class Students in primary schools about bouyant force. A questionnaire was formed with 14 questions about the bouyant force for this study. This questionnaire was applied to 120 8. Class Students from Mareşal Fevzi Çakmak Primary School, Kocatepe Primary School, Polis Amca Primary School, Toplu Konut Primary School that have different socio-cultural structure in Erzurum center. Most of students have misconceptions according to obtained results from questionnaire.To determine reasons of misconceptions was applied interwievs to volunteer 18 students have misconceptions.The design of study is case study and study was conducted in the second term of 2007-2008 educational year. It was observed 8. class studenst have misconceptions about bouyant force according to obtained results from questionnaire because of different reasons.