Dopaminerjik 2-amino-5-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin'in alternatif sentezi
An alternative synthesis of dopaminergic 2-amino-5-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalene
  1. Tez No: 238058
  2. Yazar: NECLA ÖZTAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ADTN, dopamin, serotonin, melatonin, 2-amino-5-metoksi-1, 4-tetrahidronaftalin, ADTN, dopamine, serotonin, melatonin, 2-Amino-5-metoksi-1, 4- tetrahydronaphthalene
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez kapsamında, önemli biyolojik aktivitelere sahip 2-amino-5-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin'in alternatif bir sentezi, naftalin-2-karboksilik asit'den çıkılarak yedi kademede ve %25 toplam verimle gerçekleştirildi.2-Naftoik asit'in yer seçici bromlanması 5-brom-2-naftoik asit'i, bu bileşiğin asit katalize MeOH ile esterleştirme reaksiyonu metil-5-brom-2-naftoat'ı verdi. Bu bileşiğin CuI katalizörlüğünde NaOMe ile reaksiyonu akabinde NaOH ile ester hidrolizi 5-metoksinaftalin-2-karboksilik asiti verdi. Bu bileşiğinin sıvı amonyak içerisinde metalik Na ile Birch indirgenmesi sonucunda asit 5-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin-2-karboksilik asiti verdi. Bunun da difenil fosforil azid ile Curtius reaksiyonu ve karışımın benzil alkol ile reaksiyonu karbamat 5-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin-2-benziloksikarbamatı verdi. Karbamatın Pd-C katalizörlüğünde hidrojenolizi sonucunda 2-amino-5-metoksi-1,2,3,4-tetrahidronaftalin hidrojen klorür tuzu halinde elde edildi.
Özet (Çeviri)
In the present thesis an alternative synthesis of 2-amino-5-methoxy-1,2,3,4- tetrahydronaphthalene having important biological activities was achieved starting from naphthalene-2-carboxylic acid in seven steps with an overall yield of 25%.Regioselective bromination of naphthalene-2-carboxylic acid gave 5-bromo-2-naphthalene-2-carboxylic acid. Acid catalyzed esterification of this compound with MeOH afforded methyl-5-bromo-2-naphthoate. Cu catalyzed reaction of this compound with NaOMe followed by the hydrolysis of the ester group with aqueous NaOH gave 5-methoxynaphthalene-2-carboxylic acid. The synthesis of 5-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalene-2-carboxylic acid was performed by the Birch reduction of 5-methoxynaphthalene-2-carboxylic acid with metallic Na in liquid ammonia and then the Curtius reaction of 5-methoxynaphthalene-2-carboxylic acid with diphenylphosphoryl azide followed by the reaction of the residue with benzylalcohol gave. 5-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalene-2-benzyloxy carbamate. 2-Amino-5-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalene was obtained as hydrogen chloride salt by Pd-C catalyzed hydrogenolysis of 5-methoxy-1,2,3,4-tetrahydronaphthalene-2-benzyloxycarbamate.