Meromorf fonksiyonlar ve lineer formları
Meromorphic functions and their linear forms
  1. Tez No: 238108
  2. Yazar: FATİH BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Meromorphic Function, Linear Transformation, Linear Form
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Meromorf fonksiyonlar; sonlu bir bölgede kutuplarından başka singüler noktası olmayan tek değerli fonksiyonlardır. ve W, cismi üzerinde birer vektör uzayı olmak üzere her ve a, b ? için , olarak yazılabiliyorsa ? ye bir lineer dönüşüm denir. V bir vektör uzayı olmak üzere, , V üzerinde bir lineer dönüşümlerin kümesi ise ikilisine bir lineer form denir. Bu çalışmada meromorf fonksiyonların özellikleri incelenmiş ve kompleks düzlemde sonlu sayıda sıfırları bulunan polinomların oranlanmasıyla elde edilen V meromorf fonksiyonlar kümesinin üzerinde kompleks sayılar cismi kullanılarak vektör uzayı olma özellikleri araştırılmıştır.V kümesinin kompleks sayılar cismi üzerinde bir vektör uzayı olduğu tespit edilmiş ve bu vektör uzayı üzerinde bir lineer dönüşüm ailesi tanımlanarak şeklinde bir lineer form oluşturulmuştur.Yapılan incelemeler neticesinde bir meromorf fonksiyonun lineer dönüşüm olabilmesi için; kutba ve orijin dışında bir noktada sıfıra sahip olmaması, sadece orijinde bir katlı bir sıfırı bulunması gerektiği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimler: Meromorf Fonksiyon, Lineer Form, Lineer Dönüşüm
Özet (Çeviri)
Meromorphic function is a single-valued function which has no singularities other than poles in a finite domain. Let V, W be a vector space on a field F. A function is a linear transformation if for all vectors V and a, b ? . If V is a vector space and is a family of linear transformations in V, then is called a linear form. In this research, the properties of the meromorphic functions were examined and vector space conditions were investigated in the complex numbers field. The set of meromorphic function V, defined by quotienting polynomials which have only finite numbers of zeros in complex plane.Then it was shown that the set of V is a vector space on the field of complex numbers and defined a family of linear transformations on this vector space a linear form was generated.As a result of the examination, it was concluded that a meromorphic function doesn?t have any pole and a zero except from origin and it also has only a single multiple zero at origin, in order to be a linear transformation.