Demir(Fe) esaslı toz metal (TM) parçaların farklı kaynak yöntemleri ile birleştirilmesinde kaynak bölgesinin incelenmesi
An examination into the welding zone in the combination of iron (Fe) based powder metal (P/M) parts through various welding methods
  1. Tez No: 238185
  2. Yazar: CEVAHİR AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Powder Metallurgy, TIG Welding, MIG Welding, Arc Welding
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gelişen teknoloji ve endüstriyel yapı içerisinde firmaların zorlu rekabet koşullarında varlık gösterebilmelerinde en önemli faktörlerden biri de maliyet olmaktadır. Yaygınlaşan üretime karşılık yüksek oranda malzeme kullanımı ve yüksek enerji tüketimi, işçilik maliyetleri fiyat faktörünün payını sürekli arttırmaktadır. Bundan dolayı Toz Metalurjisi ( T/M ) karmaşık parçaları son boyuta getirebilmekte ve şekil verebilme özelliğine önemli ölçüde ekonomik yarar sağlamaktadır. Birleştirme işlemlerinin tamamı T/M ile üretilen parçalarada uygulanabilmektedir. Endüstride kullanılan Toz metal ( TM ) parçaların birleştirilmesinde kaynak yönteminin seçimi, TM parçaların yoğunluğuna bağlı olup birleştirimiş TM parçaların dayanımı direkt etkilemektedir.Yapılan bu tez çalışmasında ilk olarak T/M işlemi hakkında genel bilgi verilmiş olup kullanım alanlarından bahsedilmiştir. Demir esaslı TM parçaların imalinde kullanılan tozlar; özellikleri, üretim yöntemleri ve TM parçaların üretimi esnasında uygulanan aşamalar üzerinde durulmuştur. TM parçaların; kaynak edilebilirliği, kaynak yöntemlerinden bahsedilmiş ve TM parçalara uygulanan TIG, MIG ve örtülü elektrotla ark kaynağı yöntemleri uygulanmış; sertlik değerleri, ITAB, kaynak bölgesi incelenerek çekme deneyi uygulanarak elde edilen sonuçlar ile karşılaştırmalar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Toz Metalurjisi, TIG Kaynağı, MIG Kaynağı, Ark Kaynağı
Özet (Çeviri)
Within the context of developing technology and industrial structure, cost constitutes one of the key factors for firms to survive under competitive market pressures. Although production expands; immense use of materials, high level of energy consumption and labor costs result in increasing shares of the price factor. Therefore Powder Metallurgy (P/M) is able to combine complex parts into ultimate size, yielding considerable economic benefits thanks to its capacity to compact materials into a shape All combining processes can also be applied to the parts fabricated using the P/M process. The selection of welding method for combining PM parts that are used in industry depends on the density of the powder metal parts and has a direct impact upon the strength of the PM parts.The present thesis begins with providing general information regarding the P/M process and its areas of use. It further discusses powders used in producing iron-composite Metal Powder parts, their properties, production methods and production phases applied during the production of PM parts. After discussing the weldability of PM parts and the welding methods, the study then passes on to treat the case of using TIG, MIG and coated electrode arc welding techniques. Examining hardness values, HAZ and the welding zone, the pulling experiment has been conducted. Then comparisons are done with the results obtained.